Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care ambiguitatea criteriului Covid a fost eliminată din programul IMM Invest, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

"În şedinţa de Guvern de astăzi am avut două ordonanţe importante, prima ordonanţă a eliminat câteva bariere pe care le-am identificat la programul IMM Invest, după discuţiile atât cu clienţii, cât şi cu sistemul financiar-bancar. Două bariere foarte importante au fost eliminate astăzi: în ceea ce priveşte creditele de investiţii, garanţia de stat se va face doar asupra investiţiei. Deci va fi o garanţie de stat, ipotecă legală, imobiliară sau/şi mobiliară asupra activelor finanţate prin credit. Deci doar pe investiţie. Nu mai există o garanţie extinsă. În cazul liniilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programelor instituţiilor de credit, asupra tuturor conturilor, deci şi aici s-au făcut lucrurile mai simple. O altă barieră eliminată a fost acel criteriu Covid, care a ieşit din această schemă. Este un lucru la care am ţinut de la început. Era o ambiguitate, el nu exista acolo, dar ca să fie lucrurile clare, astăzi am modificat ordonanţa în sensul în care această ambiguitate a fost eliminată", a afirmat Florin Cîţu.

Practic, firmele care aplică pentru creditele garantate de stat în programul IMM Invest nu vor mai depune declaraţii pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de Covid 19, iar băncile nu vor mai institui ipotecă mobiliară asupra universalităţii bunurilor companiilor beneficiare, precizează Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Plafonul de un miliard de lei a fost depășit

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că plafonul de un miliard de lei în cadrul creditelor aprobate prin IMM Invest a fost depăşit.

"Am depăşit plafonul de un miliard de lei, şi erau deja aprobate 1.441 de credite, asta înseamnă şi de Fondul de Garantare. În sistemul financiar-bancar sunt aprobate mult mai multe credite, dar după ce a fost văzută documentaţia şi de Fondul de Garantare, sunt deja 1.441 de credite. După ce va fi publicată ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza de aprobare va creşte şi, dacă va fi nevoie, plafonul va fi modificat", a explicat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Ministrul Finanţelor s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor iar discuţiile au vizat programul IMM Invest, dar şi amânarea ratelor la bănci.

În prima etapă, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri şi a transmis către cei 22 de finanţatori parteneri un număr de 53.063 solicitări, respingând un număr de 132 aplicanţi care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate ale programului, precizează MFP.

La data de 20 mai, un număr de 5.330 de cereri aflate în aplicaţia www.imminvest.ro se aflau în diferite faze de analiză a eligibilităţii sau sunt în stadiu de solicitare clarificări.

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani, arăta recent şeful de la Finanţe. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Sursa foto: Agerpres.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri