În perioada stării de urgență au fost aplicate amenzi în valoare de apoape 600 de milioane de lei. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat cât din această sumă a ajuns la bugetul de stat.

„Mai puțin de 100 de milioane de lei”, a spus Florin Cîțu, despre amenzile care au început să fie date odată cu instituirea stării de urgență, pentru nerespectarea măsurilor pentru evitarea răspândirii coronavirusului, scrie Digi24.

„Sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate și deciziile sunt favorabile cetățenilor, bineînțeles că va trebui să returnăm acești bani”, a completat ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește o discuție mai veche legată de amnistierea acestor amenzi, după ce Curtea Constituțională a României le-a declarat neconstituționale, Florin Cîțu a spus că „este o decizie pe care trebuie să o discutăm cu premierul și vom vedea”.

„La acest moment nu am participat la o discuție care să aibă acest subiect, amnistia fiscală pentru acest amenzi și la Ministerul Finanțelor nu discutăm de așa ceva în acest moment”, a adăugat ministrul.

Cîțu a explicat că în cazul persoanelor care contestă amenzile și câștigă în instanță „de obicei se fac compensări” din impozite și taxe, dar „sunt și cazuri când primesc banii, depinde care este situația personală a fiecărei persoane”.

Pe 2 mai, ministrul de Interne, Marcel Vela declara că valoarea totală a amenzilor aplicate de la începutul epidemiei se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei, adică peste 120 de milioane de euro. El preciza că banii vor merge către sistemul medical.

Pe 6 mai însă Curtea Constituțională a decis că amenzile date în perioada de urgență sunt neconstituționale. În motivarea deciziei, CCR a susținut că prevederile din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 prin care au fost majorate amenzile nu indică în mod clar şi neechivoc, actele, faptele sau omisiunile care constituie contravenții și nici nu permit identificarea cu uşurinţă a acestora Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să poată să prevadă consecințele, mai arată Curtea Constituţională.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri