Hidroelectrica a primit cele mai mari amenzi de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) în perioada 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021, în timp ce Enel este compania pe numele căreia s-au depus cele mai multe reclamaţii, arată datele furnizate de ANRE

Astfel, în perioada menţionată, autoritatea a gestionat un număr de 11.256 de reclamaţii, dintre care 8.053 în sectorul energiei electrice şi 3.203 în sectorul gazelor naturale, în contextul liberalizării pieţelor.

În privinţa energiei electrice, pe numele Hidroelectrica s-au primit 806 reclamaţii, în urma căreia compania a primit 109 sancţiuni în valoare totală de 1,59 milioane de lei, conform Agerpres.ro.

Enel Energie Muntenia a avut 2.481 de plângeri pe numele său şi a primit 132 de amenzi în valoare de 1,325 milioane de lei. Enel Energie a generat 1.210 reclamaţii şi a primit 105 sancţiuni de 1,22 milioane de lei.

În topul furnizorilor de electricitate cu probleme urmează Electrica Furnizare - 994 reclamaţii, 48 de sancţiuni de 720.000 lei, E.ON Energie - 460 reclamaţii, 28 de sancţiuni de 620.000 lei şi CEZ Vânzare, cu 239 plângeri şi 19 amenzi de 270.000 lei.

Principalele aspecte reclamate au fost modul de facturare a energiei, contractarea, procedura de schimbare a furnizorului, aspecte legate de conectare şi deconectare, precum şi relaţia cu clienţii.

În ceea ce priveşte piaţa gazelor, E.ON Energie este compania cea mai amendată. ANRE a primit pe numele ei 231 de reclamaţii şi a dat 42 de amenzi în valoare de 560.000 de lei.

Enel Energie Muntenia este a doua, cu 155 de reclamaţii şi 19 amenzi de 225.000 de lei. Urmează Engie România, cu 228 plângeri şi 11 amenzi de 130.000 de lei.

Clasamentul continuă cu Nord Gaz - 46 de reclamaţii, două amenzi de 110.000 lei, Nova Power & Gas - 21 reclamaţii, 7 amenzi de 40.000 lei, Enel Energie - 123 reclamaţii, şase amenzi de 20.000 lei, Premier Energy - 170 plângeri, 13 amenzi de 20.000 lei, Energia Gas & Power - 51 de reclamaţii, trei amenzi de 10.000 de lei şi Electrica Furnizare - 50 de reclamaţii, două amenzi de 10.000 lei.

Consumatorii au reclamat pe piaţa gazelor nereguli cu privire la facturare, schimbarea furnizorului, preţul gazelor, dar şi calitatea acestora.

ANRE precizează că nu încasează venituri din amenzi, aceste sume constituind venituri la bugetul de stat.

Piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze la 1 iulie 2020.

Ministrul Energiei: Cred că este un dezmăț de facturi umflate, estimări aiurea

Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor începe "controale foarte serioase" la furnizorii de energie şi de gaze naturale, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Eu cred că este un dezmăţ de facturi umflate, estimări aiurea, încărcare de contracte, şi cred că trebuie puse nişte reguli, iar instituţiile statului care au atribuţii de control să îşi facă treaba, pentru că numai aşa pot să înţeleagă că, totuşi, în România nu pot să facă. Poate acelaşi lucru ar fi vrut ei să îl facă în ţările lor de origine, ale furnizorilor şi totuşi nu fac acolo, pentru că reacţia acolo este mult mai rapidă. Eu mă bucur că instituţiile au reacţionat, am avut discuţii împreună şi de mâine se încep nişte controale foarte serioase. Legislaţie avem, cadrul legislativ avem, avem amenzi foarte mari. Dacă este cazul putem să modificăm amenzile şi nu am nici cea mai mică reţinere să vin cu o Ordonanţă de Urgenţă, o să modificăm amenzile şi pentru alte tipuri de acţiuni pe care le fac alţi furnizori şi care devin o obişnuinţă a unora, inclusiv facturi mărite. De ce să nu plătească ei pentru facturi mărite la cifra de afaceri, dacă fac lucruri repetitive, ca să nu mai facă a doua oră şi să fie foarte atenţi", a explicat Virgil Popescu, la Digi 24.

El a adăugat că în funcţie de rezultatele controalelor pe care ANRE şi ANPC le-au anunţat va vedea dacă mai e cazul şi pentru alte măsuri.

Sursa foto: wavebreakmedia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri