Vrei să îți iei credit pentru locuință sau de nevoi personale în perioada următoare? Ce spun băncile

Pandemia de COVID-19 a venit cu schimbări importante la nivelul creditării pe piața din România, schimbări ce vor continua și în lunile următoare conform unui sondaj realizat de către Banca Națională a României.

Mai multe bănci din România estimează o înăsprire a standardelor de creditare pentru toate tipurile de produse, cele mai afectate fiind creditele de consum ale populației și cele pe termen scurt acordare IMM-urilor.

”Așteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendințe, dar într-o manieră mult mai pronunțată. În T1 2020, o pondere moderată a instituțiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus. Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populației și cele pe termen scurt acordate IMM. Cererea de credite este estimată să se reducă și în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporție însemnată în cazul cererii populației (pentru ambele tipuri de credite) și al cererii IMM pentru credite pe termen lung”, se arată în raportul publicat de Banca Națională a României.

Citește și Jakobsen, Saxo Bank: Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi

Conform raportului BNR, în primele luni ale acestui an o mare parte dintre băncile din România au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare atât pentru cei care doreau să își ia o locuință sau un teren, cât și în cazul creditelor de consum. Acest trend va continua conform estimărilor pe care instituțiile financiare de pe piața noastră le au.

Citește și Cum arată depozitele bancare ale românilor în comparație cu anul trecut

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

”În ceea ce privește termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar, în timp ce pentru creditele de consum întărirea condiţiilor de creditare s-a datorat atât termenilor referitori la gradul de îndatorare, cât și celor ce vizeză plafonul maxim pentru valoarea creditului”, se arată în raportul BNR.

Băncile au raportat pentru primele luni ale acestui an o scădere moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populației, iar așteptările pentru următoarele luni sunt de declin al cererii de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și în cazul creditelor de consum. De asemenea, băncile au raportat o creștere a ponderii solicitărilor de credite respinse în primul trimestru în cazul ambelor categorii de credite acordate populației.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri