Dragoș Mirică, deputy CEO, coordonator al Diviziei Corporații în cadrul OTP Bank, consideră binevenite și necesare inițiativele demarate de către Guvern ca urmare a declanșării pandemiei de COVID-19 și vorbește, într-un interviu acordat wall-street.ro, despre o serie de soluții alternative identificate în urma consultării cu clienții băncii din ultimele luni.

Reprezentantul OTP Bank România consideră că dezvoltarea unor programe de susținere a activității companiilor mari prin stimulente fiscale din perspectiva pieței forței de muncă ar fi una dintre principalele măsuri ceea ce ar ajuta companiile să depășească mai ușor această perioadă.

”O măsură identificată ar fi reducerea contribuțiilor sociale, de sănătate din partea angajatorilor cu până la 50% din cota actuală până la sfârșitul anului 2020, în funcție de numărul de angajați și domeniul de activitate. Cu cât numărul de angajați este mai mare și sectorul de activitate mai afectat de pandemie, cu atât cota de reducere să fie mai mare”, este de părere Dragoș Mirică.

Aplicarea selectivă a creditului fiscal în domeniile cele mai afectate de pandemie, stabilirea prin lege a priorităților de investiții publice pentru următorii 10 ani în domeniul infrastructurii mari și alocarea resurselor financiare necesare implementarii acestor proiecte și încurajarea investițiilor private, în producție, realizate de companiile mari, sunt alte măsuri care ar putea ajuta acest sector, consideră reprezentantul OTP Bank.

Citește și Ce s-a întâmplat cu pensiile românilor în pandemie: Un singur fond a rezistat pe plus

”Nu în ultimul rând, măsuri de susținere a producției interne agroalimentare, atât prin mecanisme de subvenții acordate producătorilor locali până la sfârșitului anului, cât și prin stimulente fiscale în cazul investițiilor, astfel încât prețurile de pe piața internă să fie competitive cu cele din import și să se asigure astfel o creștere sustenabilă a nivelului de cerere/consum real din economie (pentru produse „Fabricat în România”)”, mai adaugă Mirică.

Cum a evoluat finanțarea companiilor mari în perioada marcată de pandemia de COVID-19

OTP Bank România a înregistrat o creștere a soldului creditelor acordate companiilor în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

”În anul 2020, dacă avem în vedere o evoluție de la an la an, în iunie am avut raportată o creștere netă de peste 11% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar dacă ne raportăm la trimestru II față de primul, este îmbucurător faptul că și la acest capitol creșterea este vizibilă, soldul creditelor înregistrate fiind cu 6% mai mare decât cel de la începutul acestui an”, precizează Dragoș Mirică.

Reprezentul OTP Bank România consideră că este relativ greu de estimat care au fost sectoarele care au mers cel mai bine în acest an, deoarece mediul economic și chiar și cel social au înregistrat o evoluție atipică.

”Dacă ar fi să ne raportăm la un top, o clasificare a primelor zece expuneri din acest an, merită să amintesc sume semnificative acordate companiilor din sectorul agroalimentar, energie și comerț. De asemenea, am finanțat și proiecte imobiliare, din segmentul rezidențial, dezvoltate de clienții noștri de portofoliu. Pentru aceste sectoare am aprobat credite în suma cumulată de peste 800 de milioane de lei în acest an, ponderea sectoarelor fiind una echilibrată în totalul creditelor aprobate”, explică Dragoș Mirică.

Provocările sistemului bancar din România și din orice piață afectată de pandemie, din perspectiva finanțărilor companiilor mari, sunt de fapt provocările clienților săi, consideră Mirică, respectiv: capacitatea de adaptare la noua conjunctură a piețelor, reinventarea afacerilor luând în calcul modificările de comportament ale consumatorilor, digitalizarea operațiunilor și dezvoltarea canalelor electronice de vânzări, optimizarea și flexibilizarea costurilor de operare și, nu în ultimul rând, modul în care factorul uman, angajații și partenerii de afaceri vor reacționa și se vor repoziționa pe termen mediu.

O înăsprire a standardelor de creditare din cauza pandemiei de COVID-19?

Într-un sondaj realizat de Banca Națională a României în luna aprilie a acestui an, băncile din România estimează o înăsprire a standardelor de creditare pentru companii în perioada următoare. Reprezentantul OTP precizează că instituția pe care o reprezintă este ”precaută”, dar și orientată către un ”dozaj optim” între gestionarea portofoliilor clienților într-un mod adecvat normelor bancare, dar și a contextului macroeconomic actual.

”Trebuie să privim acest aspect în mod obiectiv și să înțelegem că rolul de reglementare și supraveghere în orice sistem financiar-bancar este, în primul rând, acela de a avea un sistem robust și sigur. Încrederea, transparența și predictibilitatea trebuie să fie asumate de întreg mediul economic, astfel încât să ieșim cu bine dintr-un impas economic, precum cel generat de COVID-19. La nivel intern, strategia este în linie cu cele menționate. Suntem, așadar, precauți, căutând totodată dozajul optim între gestionarea portofoliilor clienților într-un mod adecvat normelor bancare, dar și a contextului macroeconomic actual. Prin pârghii specifice managementului riscului, ne uităm cu atenție la sectoarele afectate atât direct, cât și indirect de pandemie, dar căutăm și soluții de business care să vină în întâmpinarea și susținerea partenerilor și clienților noștri, indiferent dacă activează în sectoare cu risc”, precizează reprezentantul OTP Bank România.

Citește și Saxo Bank: Riscăm o devalorizare totală a dolarului, mai rău ca după cel de-al Doilea Război Mondial

De asemenea, în ediția din luna iunie a Raportului asupra Stabilității Financiare, Banca Națională a României preciza faptul că firmele din sectorul high tech dețineau, la nivelul lunii martie a anului martie a anului curent, doar 8% din creditarea bancară. Însă, deputy CEO-ul OTP Bank România este de părere că vom asista cel mai probabil la o creștere rapidă și semnificativă a cotei de piață pentru astfel de companii.

Cum vede banca finanțarea companiilor mari pe termen lung și mediu

În ciuda limitărilor cauzate de situația actuală, deputy CEO-ul OTP Bank precizează că banca crede în potențialul de creștere a companiilor locale și a celor multinaționale prezente în România.

”Economia noastră este puternic ancorată în cea a Uniunii Europene și a economiei globale, iar fluxurile de mărfuri, capital și de forță de muncă sunt influențate de contextul în care ne aflăm, în sensul că se reconfigurează. Încă nu este clară poza finală, dar un lucru este cert: globalizarea va suferi modificări ca urmare a acestei pandemii. Urmărim, de asemenea, în ce direcție se orientează economia României per ansamblu, politicile guvernamentale și ale mediului de afaceri”, adaugă Dragoș Mirică.

Citește și Topul băncilor din România: cum arată clasamentul și ce profit au făcut acestea

Tot sectorul agroalimentar (producție, procesare, distribuție, vânzare cu amănuntul), energie cu accent special pe componenta regenerabilă, comerțul clasic și online, transporturile, producția și industria IT reprezintă pilonii de creștere a economiei românești în viziunea reprezentantului OTP Bank România.

”Nivelul și rata de creștere ale tuturor acestor sectoare depind însa de capacitatea administrativă de a dezvolta într-un ritm accelarat infrastructura de transport a României. Din punct de vedere strategic, OTP Bank își propune să fie un finanțator activ pe piața creditului din România, susținând companiile din toate sectoarele enumerate mai sus. La finalul lunii iunie, volumul creditelor aflate în diverse stadii de analiză și aprobare erau de circa 1 miliard de lei. Pentru anul 2020, estimăm o creștere a stocului de credite cu 10% față de finalul anului trecut, finanțarea în moneda locală rămânând preponderentă”, adaugă Mirică.

Conform datelor publicate de către Banca Națională a României, OTP Bank România se află pe poziția a 9-a în topul celor mai mari bănci din punct de vedere a activelor deținute la finalul anului 2019, acestea însumând 13,2 miliarde de lei, valoare ce ii conferă băncii o cotă de piață de 2,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri