CERT-RO: 12% din incidentele majore sunt focalizate pe sectorul bancar

Statisticile Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică arată că 12% din incidentele majore pe care instituţia le detectează sau care i se raportează sunt focalizate pe sectorul bancar, a declarat Dan Cîmpean, directorul general al CERT-RO, menţionând că 12% este "enorm la nivel de ţară".

"Domeniul cyber nu trebuie politizat în opinia mea. Nu trebuie exacerbat din punct de vedere al sensibilităţilor comerciale pentru că, atunci când apare un incident major de regulă - şi asta vedem clar, impactează întregul sector. Să vă dau nişte cifre Cert.ro. Statisticile noastre, până acum, arată că 12% din incidentele majore pe care noi, la Cert, le detectăm sau care ni se raportează sunt focalizate exact pe sectorul bancar. 12% este enorm la nivel de ţară. Este foarte, foarte mult. Dacă vorbim de întreaga ţară, toate sectoarele industriale, firme, instituţii guvernamentale, etc, 12% le detectează sistematic pe sistemul bancar. Iar trendul creşte, proporţia, numărul şi complexitatea şi sofisticarea atacatorilor creşte. Trebuie cu toţii să fim pregătiţi", a menţionat Dan Cîmpean, la conferinţa "Serviciile financiar-bancare digitale & Cybersecurity".

Acesta a subliniat că "există oameni în sector care încă îşi fac treaba bine şi reuşesc să limiteze incidentele".

"În momentul în care va fi o criză de natură cibernetică va fi fundamental ca statul român să aibă în interior acei specialişti în număr suficient de mare ca să poată răspunde, să poată acţiona. Colaborarea sector guvernamental-privat-mediu academic este fundamentală", a mai spus directorul general al CERT-RO, Dan Cîmpean.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri