EximBank asigură încă şase luni exporturile româneşti în UE şi statele OECD

Companiile româneşti pot beneficia de protecţie extinsă în derularea relaţiilor comerciale cu partenerii externi, în condiţiile în care Comisia Europeană a autorizat prelungirea până la 30 iunie 2021 a schemei de asigurare pe termen scurt a riscurilor non-piaţă şi temporar non-piaţă pe care EximBank o oferă în numele şi în contul statului român, a anunţat marţi banca.

EximBank menţionează că acest produs de asigurare a fost lansat în prima parte a acestui an, în contextul pandemiei Covid-19, pentru a susţine continuarea activităţii exportatorilor români şi păstrarea locurilor de muncă prin preluarea riscurilor comerciale şi politice aferente debitorilor din ţările Uniunii Europene şi OECD, şi era valabilă până la 31 decembrie 2020, scrie Agerpres.

Facilitatea se adresează tuturor categoriilor de exportatori - întreprinderi mici, mijlocii şi mari - pentru care EximBank poate acoperi până la 85% din pierderile înregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale şi politice aferente partenerilor comerciali din ţările Uniunii Europene şi OECD.

"Ca urmare a reevaluării situaţiei economice generate de epidemia Covid-19, Comisia Europeană a prelungit valabilitatea acestei scheme de asigurări ceea ce creează cadrul pentru ca EximBank să poată oferi exportatorilor români un grad ridicat de protecţie în derularea afacerilor cu parteneri externi. Este o măsură suplimentară de sprijin pe care EximBank o implementează în noul context economic local şi global, asigurând pentru firmele româneşti un nivel de susţinere similar cu cel al companiilor europene", a spus preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai.

Prin intermediul acestei scheme de asigurare, EximBank poate prelua riscurile pe termen scurt la care sunt expuse întreprinderile mici, mijlocii şi mari, indiferent de volumul cifrei de afaceri la export, numărul de parteneri externi pe care doreşte să îi asigure, pe o perioadă a riscului (care include durata de fabricaţie şi durata de rambursare) de până la doi ani.

Citeste si:
CEC Bank și EximBank, finanțare de 20 de mil. de euro pentru AAylex
CEC Bank și EximBank oferă o...

Pentru a beneficia de această facilitate, exportatorii trebuie să aibă schimburi comerciale şi/sau un istoric al plăţilor favorabil (în cazul în care există deja o relaţie comercială), iar cumpărătorii trebuie să aibă un istoric pozitiv în ceea ce priveşte despăgubirile, probabilitatea de neplată trebuie să fie acceptabilă, iar ratingul financiar intern şi/sau extern trebuie, de asemenea, să fie acceptabil. Perioada de aşteptare, respectiv perioada cuprinsă între data producerii riscului asigurat şi data la care exportatorul este îndreptăţit să solicite plata despăgubirii, este de 90 de zile.

În calitate de Export Credit Agency (ECA) în România, EximBank a dezvoltat şi oferă în numele şi în contul statului român produse de asigurare - care protejează încasările exportatorilor împotriva riscurilor asociate partenerilor externi şi a riscurilor asociate ţării de destinaţie şi facilitează accesul la produsele de finanţare, putând fi cesionate în favoarea băncilor finanţatoare, pentru completarea mix-lui de garanţii. Banca poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pieţele internaţionale, atât din Uniunea Europeană cât şi din spaţiul extracomunitar.

Sursa foto: PhuShutter / Shutterstock.com
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri