Nu trebuie să ai o diplomă de facultate pentru a putea să-ți administrezi singur finanțele proprii. Din contră, cu puțin efort, oricine o poate face, iar cu cele 5 sfaturi de mai jos, îți va fi ușor să ai grijă de propriul portofel, indiferent de cât de nepriceput financiar te consideri.

Adevărul e că toți trebuie să facem niște mici sacrificii și să ne impunem câteva rutine în obiceiurile noastre de cheltuială pentru a ne asigura că avem ce mânca și mâine. Deci, ce poți face pentru a-ți administra mai bine finanțele?

1. Fă-ți un plan foarte clar.

De cele mai multe ori, nu suntem onești cu noi înșine când vine vorba de propriul portofel. Da, e greu să recunoști că te chinui să faci față datoriilor, însă atâta timp cât nu privești atent și clar situația financiară actuală, nici nu poți avansa către mai bine.

Așa că, luând în considerare situația actuală, identifică țelurile tale financiare, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Poate îți dorești să strângi bani să cumperi o casă, poate vrei să pui deoparte pentru anii din urmă, sau poate pur și simplu încerci să temperezi puțin cheltuielile extravagante. Indiferent care este țelul tău, primul pas este să-l identifici și să începi să construiești un drum către acesta.

2. Stabilește un buget lunar.

Al doilea pas după ce ți-ai identificat țelurile este să stabilești un buget lunar care să încorporeze toate nevoile urgente ale familiei tale, dar fără a „sări calul”. Fii realist în privința acestui buget, altfel te condamni singur să-l depășești și astfel, efortul tău a fost fără rost.

Facturează în acest buget facturile, costul cumpărăturilor și altor necesități cu care riști să te lovești de la lună la lună. Pe lângă beneficiile evidente, un buget lunar te ajută să pui lucrurile în perspectivă. De foarte multe ori, nu suntem conștienți de banii pe care îi cheltuim, în medie, de la o lună la alta, iar foarte mulți români estimează niște cheltuieli mult mai mici decât cele adevărate. Stabilirea unui buget lunar te ajută să elimini această problemă.

3. Fă economii în fiecare lună.

Odată ce ai stabilit un buget, economiile devin mult mai ușoare deoarece bugetul îți arată de ce ai cu adevărat nevoie și de ce nu. Foarte mulți dintre noi tind să amâne economiile, spunându-și că vor economisi bani cândva în viitor. Evident, asta nu le permite să ajungă la stabilitatea financiară pe care și-o doresc. De aceea, e mai bine să începi să economisești de pe acum, chiar dacă începi cu o sumă micuță. Propune-ți să pui deoparte o sumă fixă în fiecare lună - astfel, economisirea devine rutină.

Ei bine, și dacă apare ceva ce faci? În cazul în care apar cheltuieli neprevăzute pe care nu le poți acoperi din surse proprii, specialiștii de la Finbino recomandă să aplici pentru un credit de nevoi personale. Astfel, cheltuielile neprevăzute sunt acoperite, iar tu nu ești obligat să intrii în economii. Desigur, atunci când aplici pentru un împrumut, te sfătuim să fii precaut și să cercetezi cu atenție contractul, precum și banca/IFN-ul ales.

4. Elimină datoriile.

Unul din cele mai mari motive pentru care ne este greu să ajungem la o stabilitate financiară este faptul că suntem permanent îndatorați către altcineva. Adesea, ne e greu să economisim pentru că încă plătim rate la mașină, la telefon, sau cine știe pentru ce altceva. Desigur, sistemul ratelor și al datoriilor este unul inteligent, creat în așa fel încât să nu ne alarmeze, permițându-ne să stăm liniștiți în ideea că putem să ne achităm datoriile și mâine.

Adevărul e că atâta timp cât rămâi dator, nu vei ajunge niciodată la o stabilitate financiară. De aceea, prima ta mișcare ar trebui să fie eliminarea acestor datorii. Altfel, e ca și cum ai pune deoparte bani într-un sac cu gaură.

5. Fă-ți timp să reevaluezi situația periodic.

Cum nici Roma nu a fost construită într-o zi, nici contul de economii nu va fi. Din moment ce omul se află într-o schimbare permanentă, la fel ar trebui să fie și cu obiceiurile tale financiare. De aceea, e o idee bună să-ți reevaluezi situația financiară periodic (la fiecare șase luni, să spunem), ca să te asiguri că ea reflectă locul în care ești tu acum. Poate că e cazul să crești suma pe care o economisești lunar sau să-ți concentrezi eforturile către o anumită cheltuială.

Nu e greu să-ți administrezi propriile finanțe, însă vei avea nevoie de ceva hotărâre ca să te ții de treabă! Sperăm că aceste sfaturi te-au ajutat să-ți pui la punct viața financiară!

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri