Cazierul fiscal online – cum să-l obții? Vezi fiecare pas

Românii pot avea acces la cazierul fiscal fără a mai fi nevoie de deplasare la ghișeele unităților ANAF, după cum instituția a anunțat de aproape doi ani. ANAF nu a venit însă cu instrucțiuni foarte clare, așa că le-am pregătit noi pentru tine.

Primul pas pentru obținerea cazierului fiscal online este înregistrarea în SPV (Spațiul Privat Virtual) ANAF. Pentru asta, trebuie să îți faci cont AICI alegând opțiunea "Înregistrare cu parolă". Urmând secțiunile ce trebuie completate, vei bifa, la Tipul de aprobare, varianta "Identificare vizuală on-line (sistem video)". Atenție, pentru încărcarea documentului de identitate (Permis de șoferi, CI sau Pașaport) trebuie să introduci mai întâi fotografia/scan-ul într-un fișier de tip ZIP.

Următoarea etapă în drumul către cazierul fiscal online

După finalizarea acestei etape vei primi automat un e-mail pe adresa pe care ai folosit-o pentru completare, care te va înștiința că ai la dispoziție 10 zile pentru a te programa online în vederea identificării vizuale. Dacă vrei cazierul fiscal online, nu se poate fără.

Poți să te programezi în orice județ, oriunde găsești locuri disponibile mai repede. În cazul nostru, Mehedinți a fost varianta câștigătoare dintre multele județe încercate, filialele ANAF din București și din celelalte județe având rezervările ocupate pentru mai multe zile. Deci, dacă nu găsești din prima locuri libere pentru programare, nu te descuraja și încearcă la alte județe. Probabil vei găsi, așa cum am găsit și noi, un loc disponibil a doua zi. În aceeași zi este greu de crezut că vei putea găsi vreun loc liber.

La un pas să obții cazierul fiscal online

După ce ai trecut prin etapa identificării online, care nu durează decât câteva secunde (îți vor fi trimise pe adresa de e-mail, cu puțin timp înainte de momentul programării, atât un link pentru descărcarea softului Zoom, cât și linkul invitației în ședința Zoom), va trebui să aștepți – nu mai mult de 20 de minute – primirea câtorva e-mail-uri. Acestea îți vor confirma aprobarea și apoi activarea contului tău în SPV ANAF, după care vei putea să te loghezi AICI cu user-ul și parola pe care le-ai ales în prima etapă a înregistrării. Odată ce te-ai logat, treaba devine foarte simplă, interfața fiind destul de prietenoasă.

Citeste si:
Ocean Credit: portofoliu de 20 mil. lei după 10.000 de credite...
Ocean Credit a acordat anul...

Va trebui doar să alegi opțiunea a doua de pe bara de sus – Solicitări – și să bifezi Eliberare documente. La Alegere document vei bifa opțiunea Certificat cazier fiscal, după care va trebui să alegi una dintre motivările solicitării și să apeși Trimite cererea. În doar câteva minute vei primi certificatul de cazier fiscal online, pe care îl poți accesa oricând la secțiunea Mesaje, de pe aceeași bară cu secțiunea Solicitări.

Sursa foto: Pixabay

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri