Cu toate că pandemia și-a pus amprenta negativă pe toate sectorele economiei, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul 2), care gestionează și investesc banii a peste 7 milioane de români, au adus un câștig în medie de 12,5% în ultimul an. Cel mai performant fond de pensii private obligatorii din piață a bătut de cinci ori dobânda la un depozit bancar în ultimul an, ajutat și de investiții în acțiuni precum cele ale gigantului de fashion LVMH, care deține brandurile Louis Vuitton și Dior.

La începutul anului trecut, dobânzile la depozitele bancare oferite de marile bănci din piața românească fluctuau între 2 și 3,5%. În aceste condiții, randamentul mediu adus de fondurile de pensii private obligatorii a fost de aproximativ patru ori mai mare decât depozitele clasice.

Peste 65% din investițiile fondurilor au mers în ultimul an spre titlurile de stat, iar circa 20% din banii de contribuții ai românilor merg în acțiuni listate la bursă.

Fondul Administrator Evoluție*

Ce câștiguri au adus fondurile de pensii private obligatorii în ultimul an

Aripi Generali 15,2%
AZT Viitorul Allianz-Tiriac 13,1%
NN NN 12,9%
BCR BCR 12,1%
Vital Vital 11,7%
BRD BRD 11,5%
Metropolitan Life Metropolitan Life 11,1%
MEDIA 12,5

*A fost luată în calcul evoluția VUAN a fiecărui fond în perioada 1 iunie 2020 - 1 iunie 2021

Informațiile despre portofoliul investițional sunt actualizate la data de 31 decembrie 2020 (cele mai recente raportări făcute de fonduri).

Cea mai bună performanță a fost înregistrată de fondul Aripi administrat de Generali, respectiv un câștig de 15,2%, în timp ce fondul administrat de Metropolitan Life s-a situat pe ultimul loc în topul câștigurilor, cu un randament de 11,1%.

Performanța fondului Aripi a venit și în contextul în care acesta a investit cel mai mult în acțiuni, comparativ cu celelalte fonduri (Pilon 2) din piață. Astfel, portofoliul investițional al ”Aripi” se concentrează, în proporție de 27% pe acțiuni listate în special pe bursa românească, dar și pe piețele de capital de peste hotare. Cele mai mari investiții de pe piața de capital românească merg către acțiunile Bancii Transilvania (4,19% din activul net), urmate de cele ale Fondului Proprietatea (3,51%) și OMV Petrom (2,93%). Între acțiunile companiilor de renume internațional, administratorul fondului ”Aripi” investește și în Adidas (0,45%), Louis Vuitton (0,90%), Daimler, producătorul Mercedes Benz (0,27%).

La polul opus, portofoliul investițional al Metropolitan Life este reprezentat de acțiuni într-o proporție de numai 20,54%. Cele mai imporante investiții făcute de Metropolital Life pe bursa românească sunt reprezentate de plasamentele în titlurile Băncii Transilvania (4,13% din active), Petrom (3,54%), Fondul Proprietatea (3,21%), BRD- GSG (2,93%) și Romgaz (2,23%). Cea mai mare parte a investițiilor fondului este reprezentată de titlurile de stat (66,85%).

Fondurile de pensii au fugit de bursă la startul pandemiei, dar au revenit în piață după lockdown

Fondurile de pensii private au retras sume importante de bani de pe bursă la startul pandemiei, în martie și aprilie 2020, ulterior revenind în piață atunci când situația la nivel global a devenit mai clară. Mai exact, fondurile și-au redus investițiile pe bursă de la 20,2% în februarie 2020, până la 18,4% în luna martie a anului trecut, pentru ca, pe măsură ce bursa revenea la cotațiile pre-pandemice, portofoliul investițional să ajugă la un nivel similar sfârșitului lui 2019, arată statisticile Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

La 31 decembrie 2020, cele 7 fonduri de pensii administrate privat investeau 21,6% din banii românilor cotizanți în acțiuni, în timp ce la 31 decembrie 2019 acțiunile reprezentau 22,1% din portofoliul lor investițional.

Bursa de Valori București a crescut cu 31,3% în perioada 1 iunie 2020 - 1 iunie 2021, evoluție care s-a reflectat pozitiv și asupra portofoliul investițional al fondurilor de pensii private obligatorii.

La sfârșitul anului trecut, 7,63 milioane de români cotizau la unul dintre cele 7 fonduri de pensii private obligatorii de pilon 2. Cei mai mulți români sunt înscriși la fondul NN, puțin peste 2 milioane de cotizanți, urmat de fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz Țiriac, cu 1,6 milioane cotizanți în vreme ce pe locul 3 se află fondul Metropolitan Life, cu puțin peste 1 milion de români cotizanți.

Sursa foto: LookerStudio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri