Băncile practică în general condiții rezonabile pentru acordarea unui credit de nevoi personale, așteptând de la un solicitant între trei luni și un an de zile vechime în muncă și venituri care nu depășesc, de regulă, salariul mediu pe economie, așa cum am arătat într-un articol recent. Aceste obligații îi au însă în vedere pe clienții care lucrează pe perioadă nedeterminată la locul de unde își obțin veniturile. Vezi ce se întâmplă cu cei care muncesc, în diferite forme acceptate de altfel de către creditori (contract de muncă, profesii liberale, drepturi de autor etc.) dar ale căror înțelegeri cu angajatorii sunt limitate la perioade de unu, doi sau trei ani și care au nevoie sau își doresc totuși un împrumut.

Sunt unele bănci sau sucursale care te vor refuza direct atunci când te duci să ceri un credit din clipa în care aud că muncești pe perioadă determinată. Cu toate acestea, ofertele din piața muncii arată că există o anumită pondere a românilor care lucrează pe perioadă determinată și fără îndoială că cel puțin o parte dintre aceștia își doresc un împrumut.

Într-una dintre sucursalele din Capitală a Băncii Transilvania, cel mai mare creditor din România, consultantul financiar a solicitat informații suplimentare despre de locul de muncă, refuzând acordarea unui credit în situația în care solicitantul (reporterul Wall-Street.ro) nu era bugetar. Mai exact, reprezentanul băncii a menționat că BT nu acordă credite angajaților cu contracte de muncă pe perioadă determinată decât în cazul în care aceștia lucrează în aparatul de stat funcționari, militari, profesori etc).

Operatorii din centrala BCR, a doua cea mai mare bancă din România, ne-au transmis că angajații care doresc să primească un credit de nevoi personale pot să îl obțină, însă acesta poate fi primit numai pe perioada rămasă din respectivul contract cu angajatorul, restul condițiilor fiind să nu existe, pe numele solicitantului, o raportare la Biroul de Credit sau la ANAF.

Cu alte cuvinte, dacă ai un contract pe trei ani de zile cu angajatorul, dar ești la capătul primului an de muncă și ți-au mai rămas doi ani – doar pe durata acestor doi ani îți va putea fi acordat creditul, aceasta fiind măsura de precauție pe care sucursalele BCR și-o iau pentru a se asigura că își pot primi banii înapoi fără probleme.

Ce înseamnă credit luat pe durata unui contract de numai 1-2 ani

Această măsură pe care o aplică anumite bănci, cu anumite deosebiri, presupune că dacă nu ai un salariu foarte mare, vei putea să îți iei o sumă mai mică decât ai putea să îți iei în mod normal.

Acest lucru are loc deoarece vei avea la dispoziție doar unu, doi sau trei ani să o înapoiezi, pe cât se întind în general contractele cu perioadă nedeterminată, în vreme ce un credit de nevoi personale de obicei se poate desfășura pe cinci ani.

Așadar, presupunând că încasezi un salariu mediu net în România (3.500 lei), evident că nu vei putea plăti o sumă într-un an sau doi, pe care în mod normal ai fi plătit-o în cinci ani. Iar asta deoarece ar însemna să plătești o rată lunară de cinci ori sau de două ori și jumătate mai mare creditorului decât ar fi trebuit să plătești în condiții normale.

În cazul BRD, solicitările reporterului wall-street.ro au primit răspunsuri contradictorii în funcție de angajatul băncii care a fost consultat. Astfel, operatorul din centrala BRD a afirmat că banca oferă credite de nevoi personale doar pentru cei care au contracte pe perioadă nedeterminată. De cealaltă parte, la una dintre filialele creditorului francez, reporterul wall-street.ro a fost informat că de fapt poate primi un credit chiar dacă este angajat cu contract pe perioadă determinată, însă acesta va fi acordat doar pentru intervalul rămas din contractul de muncă, perioada minimă de creditare fiind de șase luni.

O situație asemănătoare a fost cea a Raiffeisen Bank, caz în care s-a dovedit, la biroul consultantului, că banca oferă totuși creditare și pentru cei care lucrează pe perioadă determinată.

Consultantul de aici a adăugat că militarii (angajați ai armatei, SRI, SIE, Jandarmerie etc) beneficiază de condiții favorabile la creditare, în comparație cu angajații care lucrează în alte domenii pe baza unor contracte pe perioadă determinată.

Nu te da bătut dacă primești un răspuns negativ fără prea multe explicații

În baza celor prezentate, în cazul în care suni și dai peste un operator care nu-ți oferă prea multe explicații și îți dă direct un răspuns negativ, fă-ți timp să verifici la o sucursală unde vei putea să discuți cu un consultant care se ocupă numai cu tipul acesta de operațiuni bancare, mai ales dacă ai un motiv anume pentru care ai vrea să iei un împrumut de la banca respectivă, cum ar fi cel că ești client vechi acolo sau pentru că îți încasezi veniturile acolo.

Și la ING Bank există posibilitatea primirii unui credit de nevoi personale pentru cei care lucrează pe perioadă determinată, în condiții asemănătoare celor impuse de celelalte bănci despre care am vorbit, adică împrumutul „se poate acorda pe o perioadă cel mult egală cu durata contractului de muncă”. Operatorul ING care a răspuns solicitării cerute de wall-street.ro a mai informat că, în cazurile respective, se calculează numai 80% din salariul acelor solicitanți la stabilirea sumei maxime ce poate fi oferită, față de cum se calculează în mod normal venitul celor care au contract pe perioadă nedeterminată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri