Fitch Ratings a îmbunătăţit de la negativă la stabilă perspectiva atribuită ratingului pentru datoriile pe termen lung al Băncii Transilvania, şi a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung (IDR) la "BB plus", şi ratingul de viabilitate (VR) tot la "bb plus", informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Îmbunătăţirea perspectivei reflectă moderarea riscurilor provocate de pandemie asupra mediului operaţional pentru băncile din România în general, şi pentru calitatea activelor şi a câştigurilor Băncii Transilvania în particular, apreciază agenţia, congorm Agerpres.ro.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania reflectă franciza internă puternică, capitalizarea solidă, nivelul robust al finanţării şi lichidităţii, calitatea activelor rezilientă până în prezent, şi redresarea profitabilităţii, informează Fitch.

Agenţia a îmbunătăţit de la negativă la stabilă perspectiva asupra mediului operaţional pentru băncile din România, apreciind că impactul pandemiei asupra profilului de creditare al băncilor româneşti este în mare măsură sub control, iar orice riscuri reziduale sunt compensate de perspectivele de redresare economică pe termen scurt ale ţării.

Mediul operaţional pentru România este evaluat de Fitch la "bb plus", ceea ce reflectă riscurile la adresa stabilităţii macroeconomice pe termen mediu.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 19% în activele totale din sector.

Profitabilitatea băncii arată o redresare solidă, câştigurile beneficiind de pe urma îmbunătăţirii creditării în 2021 şi de scăderea costului riscului, datorită reducerii creditelor neperformante.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania ar putea fi revizuit în scădere dacă presiunile din mediul operaţional asupra băncilor româneşti se materializează la un nivel care necesită o reevaluare sub nivelul "bb plus", sau dacă se diminuează semnificativ capitalizarea şi profitabilitatea băncii.

De asemenea, o îmbunătăţire a ratingurilor Băncii Transilvania ar necesita o revizuire în creştere a evaluării mediului operaţional pentru România ("bb plus"), menţinându-se profilul solid de creditare al băncii.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri