Investitorii străini au devenit, mai mult ca oricând îngrijorați și abordează lucrurile cu prudență atunci când vine vorba de aducere de capital în România, în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit lui Alexander Milcev, șef al Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România. Acesta consideră că afaceri de zeci sau sute de miliarde de euro se vor muta dinspre Est înspre Vest.

Investițiile sunt considerate de economiști cheia pentru modernizarea României și pentru corectarea carențelor pe care țara noastră le are, pe mai multe planuri, în raport cu occidentul european.

În contextul războiului ruso-ucrainean se ridică posibilitatea absorbției de capitaluri masive de către țările dinăuntrul Uniunii Europene, capitaluri retrase atât din Ucraina, țară devastată de război, cât și din Rusia și chiar Belarus, care este aliata unui stat agresor. Investitorii deja au început retragerea din zonă, iar lucrurile vor ajunge la cote mult mai mari, spune Milcev.

„Atunci când vorbim de investiții străine, vorbim atât despre atractivitatea țării, cât și despre siguranța ei. Este prima dată, în ultimii 10 ani, când am primit întrebări din partea partenerilor, mai ales din America, despre apartenența României la vreo alianță. Când aud că suntem în NATO, reacția este bună, suntem safe”, a declarat Alex Milcev.

Cineva de la un fond de investiții din SUA m-a întrebat dacă bombardamentele sunt severe în România

Alexander Milcev, Head of Tax & Legal, EY România

În sistemul de valori ale mediului de business, atât în ce îi privește pe cei care dețin capital, cât și pe analiști, războiul a produs o schimbare foarte vizibilă

„Nu cred că mi-a trecut vreodată în minte în ultimii 15 ani să spun cuiva că noi suntem în NATO, așa că veniți la noi. Astăzi, aceasta este una dintre întrebările investitorilor”, a mai spus Milcev.

Este o migrație clară de capital dinspre Est înspre Vest

Retragerea din zona conflictului este un lucru cert, iar ceea ce rămâne de văzut este țările spre care se vor îndrepta investițiile care părăsesc și care vor părăsi în continuare cele trei țări - Ucraina, Rusia și Belarus.

Multe companii multinaționale au afirmat că se retrag din Rusia, dar urmează să vedem unde se vor retrage, pentru că unele investiții nu pot fi luate și mutate pur și simplu

Alexander Milcev, Head of Tax & Legal, EY România

Acesta precizează că investitorii caută deja variante avantajoase pentru banii lor, iar țările care vor primi aceste fluxuri de capital vor ieși în avantaj.

„Discutând cu clienții noștri de la mai multe multinaționale care sunt prezente și în România, cu sediile la Paris, la Londra, la New York, vedem că se orientează să vadă ce să facă cu aceste investiții retrase”, a declarat Milcev.

Rusia și-a tăiat punțile cu investitorii occidentali chiar și dacă războiul s-ar termina acum, pentru că aceștia o vor ocoli pe termen mediu și chiar pe termen lung, consideră analistul.

„Indiferent de cum se termină acest război, multă lume se aștepată ca pe termen mediu și chiar lung să nu revină în Rusia. Astfel că va trebuit mutat și capitalul, și activele, poate chiar și oamenii”, a declarat Milcev.

Analistul explică faptul că și unii investitori care nu ar fi dorit să plece din zonă, chiar în condițiile războiului, vor trebui totuși să plece, din cauza dislocării masive de populație din Ucraina, de exemplu, existând zone întregi în care nu mai există clienți pentru anumite companii.

Este clar că o să fie o migrare economică dinspre Est spre Vest. Clienții au plecat din Ucraina, deci este un efect care afectează și companiile care doreau să rămână în zonă

Alexander Milcev, Head of Tax & Legal, EY România

Ungaria, Cehia și Polonia, cu un pas înaintea României

Partenerii României din regiune - mai ales Polonia, Cehia și Ungaria - și-au pus foarte bine la punct agențiile de investiții străine, în căutarea de a atrage capitaluri, consideră expertul fiscal.

„(Aceștia) bat la toate ușile europene, la multinaționale, la omologii lor din ministerele de economie ale țărilor europene și SUA. Totodată, fac o publicitate la un nivel foarte accentuat, ca să atragă cât mai multe dintre instituțiile respective, adică să profite de migrarea de de capital”, a declarat Milcev.

Același lucru ar trebui să facă și România, cu insistență, pentru a fi o „țintă” a reorientării investitorilor, însă țara noastră nu stă foarte bine la acest capitol, atenționează expertul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri