Leul nu se va deprecia în modul în care euro a luat-o serios la vale în fața dolarului în ultimele săptămâni, afirmă Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR. Cursul monedei naționale va urma politica prin care BNR intervine în anumite momente pentru a menține un echilibru, împotriva incidentelor care ar putea genera turbulențe pe piața monetară.

Moneda europeană s-a depreciat puternic în fața dolarului în ultimele săptămâni, mai mult chiar decât în primele săptămâni ale invaziei, atingând nivelul de 1,0480 dolari pentru un euro.

În felul acesta, euro a depășit, zilele acestea, o cotă la care nu mai ajunsese din primăvara lui 2020, când economiile țărilor europene au fost lovite de șocul impunerii primelor carantine naționale sau parțiale anti-COVID-19.

Estimăm o depreciere a leului prin care euro va ajunge la până la 5,05 la finalul anului (de la nivelul actual de 4,948).

Ciprian Dascălu, Economist-șef BCR

Deși se va deprecia ușor, leul nu va urma cursul al euro în următoarea perioadă, pentru că, în luptă cu inflația, banca centrală a avut mai multe intervenții cu efect stabilizator pentru moneda națională (creșterea dobânzii-cheie) și se estimează că va mai avea astfel de mutări

„Leul o să își mențină o relativă stabilitate în continuare în linie cu politica de flotare controlată a Băncii Naționale”, a declarat Ciprian Dascălu într-un interviu pentru wall-street.ro. Prin flotare controlată, economistul se referă la politica prin care, prin intervențiile punctuale, BNR nu permite ca leul să sufere fluctuații (și deci deprercieri) mari.

Analiștii CFA România estimează și ei o depreciere lentă a leului, dar pe care o puțin văd mai accentuată decât economistul BCR, la un nivel de 5,082 în raport cu euro pentru următoarele 12 luni, potrivit ultimului sondaj al instituției. De asemenea, acești analiști se așteaptă ca dobânda cheie să fie crescută de BNR la 4,25% de la nivelul actual de 3% în următoarele 12 luni.

Politica monetară din SUA, mai agresivă decât în Europa

Economistul a explicat căderea euro din ultimele săptămâni pornind de la ideea că Europa este mult mai expusă decât SUA și în privința proximității de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, din punct de vedere macroeconomic, în SUA perspectivele creșterii ratelor de dobândă sunt mai agresive față de ce se întâmplă în Europa, deci va urma rată de dobândă mai mare pentru dolar

Ciprian Dascălu, Economist-șef BCR

Fed (banca centrală a SUA) a ridicat pentru prima dată în ultimii ani dobânda de referință cu o mișcare puternică, de 0,5%, în luptă cu inflația mare din SUA, care a ajuns la un record al ultimilor 40 de ani (la un nivel de 8,5%). Această mutare întărește dolarul.

Deși multe țări din zona euro suferă și ele de inflație mare, așteptările economiștilor sunt ca Banca Centrală Europeană să nu intervină la amploarea la care a intervenit Fed, motiv pentru care moneda euro este în dezavantaj față de dolar.

Pe lângă acestea, Uniunea Europeană duce o politică de sancțiuni împotriva Rusiei, iar acestea vor continua să se înăsprească, ceea ce afectează majoritatea țărilor UE, fiindcă multe dintre acestea sunt dependente de gazul Moscovei.

„Sancțiunile UE or să se înăsprească și mai tare față de Rusia și unul dintre efecte va fi renunțarea la petrolul rusesc, ceea ce va însemna o creștere economică foarte mică pentru UE sau chiar recesiune”, a explicat Dragoș Cabat, analist CFA România, într-un interviu pentru wall-street.ro.

Americanii, pe de altă parte, au doar de profitat pentru că vând mai mult petrol și mai mult gaz lichefiat și sunt mai degrabă un factor de stabilitate față de Europa, care întâmpină unele dificultăți. De aici deprecierea euro, mai spune Cabat.

Statele Unite au promis că vor livra mai mult gaz către Europa în contextul în care Uniunea încearcă să scape de dependența de livrările rusești, pentru a nu mai finanța indirect războiul început de Putin în Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri