România se clasează pe locul patru în Europa din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor. În 2022, 56% dintre companiile străine intenționează să înființeze sau să își extindă operațiunile din România, conform unui studiu realizat de Ernst & Young (EY) România, firmă care oferă servicii de consultanță financiară și audit.

Cercetarea a fost realizată de către Euromoney între 2 și 31 martie prin intermediul interviurilor online cu 101 lideri de companii internaționale relevante, dintre care 50% sunt deja stabilite în România, iar 50% sunt stabilite în afara țării.

Țara noastră se clasează peste media europeană la capitolul investiții în următorul an. Toate companiile mari prezente la studiu au declarat că Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost un factor decisiv în decizia lor de a își menține sau extinde activitățile în Europa, comparativ cu 54% dintre companiile mici.

România s-a clasat pe locul al 16-lea (4%) din 32 de țări în clasamentul țărilor cele mai atractive pentru investiții în 2022, depășind țări precum Ungaria (2%) şi Republica Cehă (2%) și se află aproape de Polonia, al cărei procentaj este de 6%.

La nivel european, Bucureștiul se poziționează pe locul al 25-lea din 44 de orașe, la capitolul investiții, depășind capitale precum Budapesta, Vilnius și Riga.

Relocarea companiilor din Ucraina, o oportunitate pentru România

Una dintre oportunitățile pentru România o reprezintă relocarea companiilor din Ucraina, în contextul geopolitic actual. Țara noastră este într-o poziție privilegiată la nivel european în ceea ce privește planurile liderilor executivi de a-și reloca serviciile de asistență pentru întreprinderi și funcțiile de lanțuri de aprovizionare în Europa, pentru a reduce la minimum impactul viitoarelor perturbări.

„Cu o criză aflată pe final, pandemia, și o alta în plină desfășurare, războiul din Ucraina, economia noastră este din nou pusă la încercare, însă ne aflăm şi în faţa unei oportunități: sprijinirea cât mai multor companii provenind din zonele afectate care ar putea căuta să își mute activitatea peste granițe și să aleagă țara noastră ca posibilă destinație. Totodată, pachetele de asistență europene destinate statelor membre vor ajuta România să își asigure necesarul pentru crearea unui mediu stabil, care ar trebui să atragă și mai mulți investitori străini”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova.

Citiți și: Au pierdut banii investiți în criptomonede și acum dau în judecată platforma de tranzacționare.

Regiunea vestică a României, fruntașă pentru investitori

Cu toate că București a fost în mod clar cel mai vizat oraș din România pentru investiții străine directe (ISD), decalajul dintre regiunea de Vest și București poate fi aproape egal din punctul de vedere al planurilor investitorilor pentru acest an. Aproape un sfert din viitoarele investiții în România (24%) va fi atras de regiunea Vest, principalul județ din această zonă fiind Sălaj, cu 9% din investiții, urmat de Arad, Timiș și Bihor, toate cu câte 5%. Muntenia se situează pe locul al treilea, Argeș și Prahova fiind singurele reprezentante.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri