Într-o perioadă în care ratele la creditele ipotecare plătite de români au crescut cu 20% în 6 luni, Zdenek Romanek, noul CEO al Raiffeisen Bank România, a subliniat importanța alegerii unor locuințe care să nu fie cu mult mai scumpă raportat la venitul familiei, precum și cea a alegerii dobânzilor fixe la creditele ipotecare. În prima sa ieșire în fața presei după preluarea mandatului de CEO, cehul a declarat că România reprezintă o ”piață super core” pentru bancă și a vorbit despre planurile pe care le are la conducerea Raiffeisen.

”Un lucru foarte diferit pe care l-am întâlnit în piața românească este proporția uriașă a creditelor cu dobândă variabilă. În alte țări din regiune situația este diametral opusă, vezi credite cu dobânzi fixe în peste 90% din cazuri. Ipoteca nu reprezintă însă un produs investițional, vorbim de casa ta aici, vrei să ai costuri de locuință predictibile folosind o dobând fixă (n.red. la creditul ipotecar)”, a declarat Zdenek Romanek.

Pe termen lung aceasta trebuie să fie norma: Nu vrei să te joci cu ratele la casă. Vrei să ai o locuință în limitele bugetului familiei tale și costuri predictibile legate de locuința ta.

Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank

Majoritatea creditelor ipotecare contractate de români au dobânzi ce se formează dintr-o marjă fixă stabilită de bancă, la care se adaugă comisioanele și nivelul IRCC - indicele folosit pentru calcularea ratelor la creditele cu dobânzile variabile. În trecut, când IRCC și dobânzile din piață erau mici, o dobândă variabilă la creditul ipotecar putea părea avantajoasă. Acum însă, când BNR și celelalte bănci centrale europene împing în sus dobânzile pentru a combate inflația, IRCC crește iar odată cu acesta cresc și ratele la credite.

Ratele românilor la credite ipotecare au crescut cu aproximativ 20% de la începutul lui 2022 până în prezent, iar din octombrie, când se va aplica noul nivel al indicelui IRCC, ratele ar putea să fie cu chiar 40% mai mari față de începutul anului.

Citiți mai mult despre Creșterea ratelor de anul acesta.

Luna trecută, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică moratoriul bancar - un proiect menit să îi ajute pe românii care nu își mai pot plăti ratele din cauza inflației. Mai exact, persoanele fizice pot cere amânarea ratelor cu până la 9 luni în cazul în care au înregistrat o creștere medie de minim 25% a cheltuielilor lunare în cele 3 luni anterioare solicitării.

”În prezent și noi facem calcule și estimări cu privire la moratoriu. Analizăm ce înseamnă de fapt aceste dobânzi variabile pentru clienți și ce înseamnă creșterea ratelor vs. veniturile clientului sau ale gospodăriei care a contractat creditul. Până acum putem spune că majoritatea clienților Raiffeisen sunt într-o situație rezonabil de bună pentru a-și plăti ratele”, a declarat Romanek.

Raiffeisen iese din Bulgaria, dar noul CEO promite că România rămâne o ”piață super core”

Grupul Raiffiesen a anunțat la finalul anului trecut că va ieși din Bulgaria, subsidiara EAD urmând să fie vândută belgienilor de la KBC pentru 1 mld. de euro. În România însă, nu există planuri în privința unui exit, noul CEO reafirmând angajamentul grupului austriac față de piața locală.

În Grupul Raiffeisen, România este văzută ca fiind o piață de creștere… o piață super core. Vrem să creștem aici nu doar ca bancă, ci și ca instituție financiară. Avem în vedere atât o creștere organică în România, dar ne uităm și la eventuale achiziții, nu le excludem”, a declarat Zdenek Romanek.

Cu active de peste 59 mld. lei, Raiffeisen Bank se află în top 5 cele mai mari bănci din România. Clasamentul este condus de Banca Transilvania, cu active de 125 mld. lei, instituție financiară care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani și datorită faptului că a cumpărat alte bănci mai mici din sistem (Volksbank, Bancpost și Idea Bank).

”În ultimele 6 luni am făcut un așa zis diagnostic în cadrul Raiffeisen Bank România și rezultatul a fost pozitiv. Avem o fundație mai puternică decât ne așteptam, o structură diversificată de clienți și am făcut progrese importante la capitolul digitalizare. Obiectivul meu este să fac clienții Raiffeisen să spună că datorită specialiștilor din bancă viața lor financiară a devenit mai ușoară”, a concluzionat Zdenek Romanek

În noiembrie 2021, în urma unui proces de selecție internațional, grupul austriac Raiffeisen Bank Internațional (RBI) l-a desemnat pe cehul Zdenek Romanek pentru preluarea funcției de CEO al Raiffeisen Bank România. Romanek s-a alăturat echipei Raiffeisen Bank de la 1 februarie 2022 și a preluat oficial mandatul de CEO în martie 2022, după aprobarea de către Banca Națională a României. Romanek l-a înlocuit astfel pe Steven van Groningen, care și-a încheiat mandatul de președinte și CEO la Raiffeisen Bank, după ce s-a aflat 20 de ani la conducerea băncii.

Sursa foto: Raiffeisen Bank Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri