Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin intermediul internetului. Numărul celor care aleg internetul pentru tranzacții e în creștere cu 70% față de luna decembrie a anului 2020, când ponderea era de 27%, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor.”

Studiul a fost realizat în luna iulie 2022, pe un eșantion de 1.066 respondenți adulți care utilizează servicii bancare, de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandat de către Asociația Română a Băncilor (ARB).

Cercetarea de piață relevă accelerarea digitalizării în sistemul bancar, tendința de trecere la cashless și contactless fiind confirmată de modalitatea în care românii aleg să efectueze plățile în prezent.

Smartphone-ul este folosit de aproape nouă din zece intervievați pentru accesarea serviciilor de Internet/ Mobile banking și doar un sfert dintre utilizatori spun că folosesc laptopul în același scop. La nivel de gospodărie, șase din zece români declară că au aplicații de Mobile /online banking, dintre care doar 5% spun că nu utilizează.

Ne pregătim pentru o lume fără cash?

În tranzacțiile pe care le realizează în mod obișnuit, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul și cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar și 13% numai numerar, potrivit cercetării de piață IRES. În urmă cu șase ani, 94% din plățile retail din România se efectuau în numerar. Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, 37% dintre respondenți consideră că folosesc mai mult cardul ca înainte, 49% că nu s-a shimbat nimic și 14% declară că folosesc mai mult numerar decât înainte.

Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardul au crescut cu 53,3%, în decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2019. Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardurile se cifrează la 48,5 miliarde lei, iar numărul tranzacţiilor de plată este de 365 milioane.

Citiți și: O lume fără cash? Director BCR: Nu prea există țări pregătite de acest lucru.

În topul motivelor invocate de către cei care nu dețin un cont bancar se situează dorința de a nu fi urmărite veniturile/ cheltuielile, lipsa utilității unui cont, veniturile reduse și încasarea veniturilor în numerar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri