Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 7% pe an, de la 7,02% pe an, în şedinţa precedentă, un nivel mai scăzut fiind întregistrat pe 13 iulie, de 6,99%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la 3 luni, care a traversat o perioadă de majorări anul trecut în urma creșterii dobânzii cheie, a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni, acesta înregistrând ultima dată o valoare mai mică pe data de 13 iulie 2022, mai exact, 6,99%.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,34%, de la 7,35%, în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 7,69% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Ce spune un membru BNR despre scăderea ROBOR

Rata ROBOR a scăzut considerabil în ultima perioadă, în pofida inflației ridicate. Csaba Bálint, membru al boardului BNR, a explicat că scăderea ratei ROBOR prevestește un peisaj mai optimist în ceea ce privește inflația.

„Dacă ne uităm la ROBOR 3M și ROBOR 6M, indicii care se anticipează ce se va întâmpla următoarea perioadă, vedem deja niște scăderi. Deși, noi ca Bancă Centrală am majorat dobânda cheie, ROBOR-ul a scăzut. Acest lucru înseamnă că peisajul cu privire la inflația se schimbă. Eu sper că suntem foarte aproape de finalul ciclurilor de majorare a dobânzii cheie”, a declarat Csaba Balint.

Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri