Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,04% pe an, de la 6,05% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cu toate că scăderea poate părea una infimă, scăderea ROBOR vine în contextul în care indicele nu și-a schimbat valoarea de mai bine de o lună, conform arhivei BNR. Cotația actuală marchează cea mai mică valoare a indicelui de aproape doi ani: ultima dată când indicele ROBOR 3 M a avut o valoare mai mică a fost 03 iunie 2022 atunci când a înregistrat un procent de 6,01%.

Această scădere aduce indicele ROBOR la un nivel apropiat față de cel al IRCC. IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a scăzut la 5,90% pe an, de la 5,97% pe an, conform datelor BNR. Valoarea IRCC aplicabilă începând cu 01.04.2024 (adică pentru perioada aprilie-iunie 2024) este calculată în funcție de cotațiile zilnice din ultimul trimestru al anului 2023, respectiv lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2023.

ROBOR la 3 luni a scăzut: economiștii preconizează o scădere timidă a inflației

Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, estimează o depreciere a monedei naționale față de moneda europeană: valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,73%. În, același timp, peste 59% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni (față de 75% în exercițiul anterior). În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.

„După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majoare a deficitului bugetar precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025”, a declarat Adrian Codirlașu, Viecepreședinte CFA România

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri