Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că rata ROBOR la 3 luni va ajunge la nivelul de 5,9% într-un orizont de 12 luni. Valoarea prognozată a acestui indice este mai mică decât nivelul actual al IRCC.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 6,35% pe an, de la 6,38% pe an, conform BNR. În ceea ce privește IRCC, aceasta a crescut la valoarea de 5,96% pe an, față de valoarea de 5,94% din al doilea trimestru din an. Ținând cont de prognoza specialiștilor CFA România, rata ROBOR 3 M va scădea până la nivelul de 5,9%, acesta va avea o valoare mai mică decât nivelul actual al IRCC. Cu toate acestea, valoarea IRCC ar putea să scadă într-un orizont de 12 luni.

Inflația prognozată de specialiștii CFA pe un orizont de 12 luni indică o rată de 7,58%. Dacă comparăm cu prognoza pe următoarele trimestre a BNR, observăm că economiștii din Banca Națională sunt mai optimiști față de peisajul economic viitor, prognozând o inflație de 7% în trimestrul 2 al următorului an.

ROBOR mai mic decât IRCC: În ce condiții este posibil un asemenea scenariu

ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Acest indice este dictat de dobânda cheie a cărei valoare este stabilită de Banca Centrală a României. Conform lui Ciprian Dascălu, economistului șef BCR, în cazul extraordinar în care Banca Națională ar reduce agresiv dobânda cheie, am putea vedea situații în care ROBOR la 3 luni să fie sub nivelul IRCC.

„IRCC mai mare decât ROBOR se poate întâmpla într-un scenariu în care vom asista la o scădere foarte rapidă a ratelor de dobândă cheie. În cazul în care vom avea scăderi rapide ale acestei rate vom putea vedea acest fenomen pe parcursul decalajului celor doi indici, de până la două trimestre”, explică Ciprian Dascălu.

În stabilirea ROBOR și IRCC diferă perioada de fixing dar și metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri