Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă şi s-a situat la valoarea medie de 6,28%, într-un orizont de 12 luni (noiembrie 2024), potrivit Asociaţiei CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii.

În ceea ce privește rata ROBOR, indicator care intră în componenta creditelor cu dobândă variabilă contractate înainte de 2019, acesta va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la valoarea de 5,98%.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce tot 47% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.

Leul va trece de pragul psihologic de 5 lei/1 euro

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 76% dintre participanţii la sondajul lunar al organizaţiei anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0097 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 5,6%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,0%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri