Se spune ca paza buna trece primejdia rea. Iar, in cele mai multe cazuri, asa si este. Cititi mai jos cum va pot ajuta calculatoarele in cazul unui dezastru natural si cum s-au protejat japonezii de la Fujistu in fata cutremurului din martie anul trecut, dar mai ales a valurilor Tsunami care au urmat.
Cel mai mare cutremur si totodata cel mai mare Tsunami care a lovit vreodata Japonia a dus la mii de morti si raniti, dar totodata a afectat sau chiar distrus foarte multe afaceri.

In cazul Fujitsu, unul dintre cele mai mari grupuri de tehnologie din lume cu aproximativ 170.000 de angajati, evenimentele din 11 martie anul trecut au afectat sase fabrici (vezi foto 1) situate in Tohoku, regiune aflata in partea de nord-est a Japoniei.

Acestea au reinceput sa lucreze la capacitate maxima in 20 aprilie, iar pierderile cauzate au fost estimate la circa 110 milioane de dolari pe anul fiscal 2010 care s-a terminat la 31 martie 2011

Compania a terminat anul fiscal anterior cu o cifra de afaceri de circa 54,5 miliarde de dolari si un profit net in jurul a 663 milioane de dolari.

Oficial Fujitsu: Nu este usor sa preconizezi ca ceva te va darma

“Am fost aproape in target. Businessul a mers mai bine decat ne asteptam”, a afirmat intr-un interviu cu presa din Romania, Satoru Hayashi, vicepresedinte executiv in cadrul boardului Fujitsu Technology Solutions, companie parte a grupului Fujitsu.

Din iunie 2010, Hayashi este totodata presedinte ale Consiliului de Business Japonez in Europa, o organizatie care reprezinta companiile japoneze la nivel european.

“Imediat dupa cutremur am primit telefoane din Europa. Oamenii credeau ca productia in Japonia ar putea fi oprita din cauza contaminarii cu radiatii si prima decizie pe care am luat-o a fost sa verificam nivelul radiatiilor pentru toate produsele care urmau sa plece din Japonia”, afirma oficialul Fujitsu.

El adauga ca un rol foarte important in continuitatea activitatii a fost faptul ca au avut un plan de actiune pentru o astfel de situatie.

“Nu este usor sa preconizezi ca ceva te va darma, dar cel mai bine este sa te pregatesti pentru lucrurile la care nu te astepti. Chiar si in Europa sunt inundatii, epidemii si puteti fi creativi in a anticipa astfel de dezastre. Daca ai un plan pe care sa-l urmezi este mai usor decat sa incepi de la zero. Deci sa incerci sa iti imaginezi ori sa simulezi ce ar trebui facut in caz de dezastru este chiar eficient”, spune Hayashi.

Astfel, atunci cand construiesc o cladire cei de la Fujitsu o realizeaza doar dupa ce fac mai multe simulari in legatura cu felul in care aceasta ar putea fi influentata de un dezastru. Mai ales ca seismele sunt ceva la ordinea zilei in Japonia.

Au dezvoltat cel mai puternic computer


Pe de alta parte, compania prezenta in toamna anului trecut o versiune de trei ori mai rapida a K Computer, supercomputerul desemnat in iunie 2011 ca fiind cel mai puternic din lume. Noul produs denumit PRIMEHPC FX10 (foto 2) urmeaza sa fie lansat la inceputul acestui an, iar compania isi doreste sa vanda 50 de astfel de sisteme in trei ani. Noul supercomputer are o viteza de procesare de 23,2 petaflopi, adica poate efectua 23,2 catralioane de calcule pe secunda. Practic, performanta acestuia este echivalenta cu puterea a aproximativ trei milioane de calculatoare de tip desktop.

In general, clientii unor astfel de sisteme sunt companiile si institutele de cercetare.

Supercomputerele sunt utilizate pentru similari de cutremure, previziuni ale schimbarilor climatice, cercetare nucleara si dezvoltarea de armament. Pe de alta parte, companiile folosesc acest tip de computere pentru tranzactii pe bursa si pentru explorarea petrolului.

Construirea unui supercomputer consta in conectarea a mii de calculatoare intr-un centru de date.

“Este inca destul de dificil sa aflam cand ar putea avea loc un cutremur, dar putem simula care ar fi impactul miscarilor acestuia ori al unui Tsunami. Centrul nostru de date a continuat sa functioneze pentru ca atunci cand am construit cladirea am facut aceste simulari. De exemplu, in unele zone de coasta au fost create diguri de zece metri impotriva valurilor Tsunami, oamenii presupunand ca valurile nu vor fi mai mari. Dar se pare ca nu au fost destul de puternice pentru ca acestea sa nu patrunda in orase. De asemenea, un supercomputer poate fi folosit pentru a simula bataile inimii in timpul operatiilor. Iar acum poti face acest lucru intr-o zi. Inainte dura doua saptamani”, mai spune Hayashi.

Pretul unui astfel de supercomputer incepe de la aproximativ 640.000 de dolari per rack, potrivit TechCrunch.

Sursa foto: Fujitsu Technology Solutions si Fujitsu Limited


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri