Miliardarul mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, se pregateste sa intre pe piata europeana a telecomunicatiilor prin preluarea operatorului olandez KPN, dupa ce a epuizat in mare masura posibilitatile de extindere in America Latina, transmite Reuters.

America Movil, gigantul de telecomunicatii care domina piata sud-americana, este aproape de preluarea unei participatii la KPN pentru 3,25 miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

Grupul cu sediul in Mexic detine deja 4,8% din actiunile companiei olandeze si vrea sa-si majoreze participatia la 27,7%. Conform legislatiei olandeze, un investitor cu cel putin 30% din voturi in actionariatul unei companii trebuie sa oferteze pentru preluarea integrala.

Desi nu ar fi majoritara, participatia de 27,7% la o companie publica listata din Europa de Vest ar permite America Movil sa influenteze decisiv strategia operatorului si sa lucreze in stransa coordonare cu acesta. Daca va duce la bun sfarsit oferta catre KPN, America Movil ar putea obtine locuri in consiliul de administratie al companiei olandeze.

America Movil a anuntat KPN pe 10 aprilie ca intentioneaza sa faca o oferta pentru o participatie semnificativa la companie, iar cele doua parti au continuat dialogul in ultimele saptamani.

Pe 7 mai, inainte ca informatia sa fie anuntata public, directroul general al America Movil, Daniel Hajj, l-a informat pe seful KPN, Eelco Blok, ca grupul mexican urmeaza sa faca in scurt timp o oferta.

Cele doua companii au organizat de atunci numeroase videoconferinte la nivel de management, cea mai recenta avand loc saptamana trecuta.

America Movil a transmis saptamana trecuta o scrisoare catre KPN in care isi reitereaza obiectivul de a stabili "o relatie pe termen lung" intre cele doua companii.

Actiunile KPN au scazut cu 35% in ultimele 12 luni si au inchis marti la 7,59 euro. Oferta inaintata de grupul controlat de Carlos Slim propuen un pret de 8 euro pe unitate.

Compania olandeza sustine ca oferta lui Slim este prea mica, subevaluand activele, si a angajat bancile de investitii JPMorgan si Goldman Sachs drept consilieri strategici.

America Movil a indicat ca oferta este valabila pana la 27 iunie, termen care ar putea fi prelungit, insa pretul propus nu va fi majorat.

Potrivit informatiilor aparute anterior in presa, Slim ar putea fi interesat si de Telekom Austria in cadrul planurilor de extindere in Europa.

Principalele operatiuni ale America Movil sunt in America Latina, insa grupul are activitati importante si in Statele Unite. In ultimii doi ani, compania mexicana s-a interesat si de preluarea unor operatori telecom din Serbia si Polonia.

KPN se confrunta cu dificultati semnificative, de la concurenta dura din Olanda la incapacitatea de a-si extinde operatiunile pe piete straine.

Compania are o cota de piata de 45% pe telefonia fixa si mobilia in Olanda, insa mandatul lui Blok a coincis cu aparitia unor probleme grave, directorul general fiind criticat de analisti, autoritati, politicieni si de publicul larg.

Daca ar reusi debarcarea in Europa, Slim ar concura in deplasare cu gigantii Vodafone, Orange, Deutsche Telekom T-Mobile si Telefonica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Citu: In urmatoarele zile va exista o solutie pentru Ordonanta 114