Numarul conexiunilor active de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe si mobile a atins 12,9 milioane la 30 iunie, in crestere cu 19,4% fata de finele anului 2011, potrivit datelor ANCOM.
Defalcat, conexiunile active la Internet prin intermediul diverselor tehnologii mobile (HSCSD, GPRS, EDGE, CDMA, EVDO, 3G) au crescut cu 60,1%, la 9,5 milioane, din care 6,9 milioane sunt conexiuni active in banda larga prin EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, de la 4,2 milioane in decembrie 2011.

"Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, in urcare cu 63,8% fata de finalul anului 2011 si aproape dublu fata de valoarea inregistrata la jumatatea anului 2011", se arata intr-un comunicat al Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), scrie Mediafax.

Operatorii au raportat 5,6 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 1,3 milioane conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB.

In ceea ce priveste numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie.

"Exista un interes din ce in ce mai crescut al romanilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evolutia spectaculoasa inregistrata in ultima perioada de numarul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, intr-un an de zile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile aproape s-a dublat", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Potrivit ANCOM, numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a depasit 3,4 milioane, inregistrand o crestere semestriala de 4,1% si, respectiv, de 9,1% la nivel anual.

"Cele mai importante cresteri anuale au vizat conexiunile care utilizeaza tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o crestere anuala de 5,4%, pana la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (o crestere anuala de 11,7%, pana la aproape 1,9 milioane conexiuni) si conexiunile care utilizeaza cablu coaxial (o crestere anuala de 8,4%, pana la 440.000 de conexiuni)", se mai spune in comunicat.

Din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, peste 3 milioane de conexiuni (88,9%) sunt prin tehnologia FTTx, care utilizeaza fibra optica pana la locatia utilizatorului final sau pana la un anumit punct in apropierea locatiei utilizatorului final, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumatatea acestui an, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut la 44%.

Totodata, in prima jumatate a anului 2012, numarul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a inregistrat o crestere de 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce legaturile instalate persoanelor fizice au inregistrat o crestere anuala de 9,6%.

Din cele 3,4 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe raportate la jumatatea a acestui an, peste 90% dintre conexiuni erau instalate persoanelor fizice.

In prima jumatate a anului 2012 s-a constatat o crestere mai accentuata a numarului de conexiuni instalate in mediul rural pana la aproape 0,8 milioane de conexiuni (+11,7% semestrial, respectiv +26,4% anual), in timp ce, in mediul urban, numarul conexiunilor a inregistrat o crestere de 2% la nivel semestrial si, respectiv, de 4,8%, la nivel anual, pana la 2,6 milioane conexiuni.

In ceea ce priveste viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, jumatate dintre conexiunile la puncte fixe folosite de abonatii persoane fizice sunt conexiuni de viteza foarte mare (cel putin 30 Mbps).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri