Actorul britanic Benedict Cumberbatch ar putea interpreta rolul principal intr-un film despre viata si cariera savantului britanic Alan Turing, considerat "parintele" informaticii moderne, de la a carui nastere s-au implinit 100 de ani in 2012, conform Mediafax.

Potrivit site-ului Deadline.com, actorul nu a semnat inca un contract pentru rolul din acest film, intitulat "The Imitation Game", insa regizorul acestuia, Morten Tyldun, isi doreste foarte mult ca Benedict sa faca parte din distributie.

Proiectul acestui film a fost cumparat de Warner Bros. si se pare ca si Leonardo DiCaprio va fi implicat in producerea lui.

Benedict Cumberbatch, in varsta de 36 de ani, se bucura de o popularitate tot mai mare in ultimii ani, dupa succesul serialului "Sherlock", produs de BBC, in care a jucat rolul principal. In prezent, el filmeaza pentru lungmetrajul "The Man Who Sold the World", unde joaca rolul lui Julian Assange. Filmul despre viata fondatorului WikiLeaks va fi lansat in noiembrie.

Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligentei artificiale si a descifrat codurile folosite de armata germana, fapt care, potrivit multor istorici, ar fi salvat vietile a milioane de oameni, prin scurtarea duratei razboiului, si a fost foarte aproape de a rezolva o enigma biologica care ii pasioneaza si in zilele noastre pe oamenii de stiinta.

In 1936, Alan Turing, care anuntase ca vrea sa "construiasca un creier", a publicat un articol in care a descris "masina universala Turing". El a fost astfel primul om de stiinta care dorea sa creeze programe pentru o masina, sub forma unor date, care ii permiteau acesteia sa indeplineasca mai multe sarcini in acelasi timp, asa cum o fac computerele din zilele noastre. Atunci cand masina lui a fost construita efectiv de alti savanti in 1950, prima versiune a modelului Automatic Computing Engine (ACE) creat de Turing era cel mai rapid calculator din lume.

Pentru marele public, cea mai mare reusita a lui Turing ramane "spargerea" codurilor folosite de masina Enigma utilizata de submarinele germane din Atlanticul de Nord pentru a comunica intre ele. Anumiti istorici considera ca aceasta realizare de geniu a grabit caderea lui Adolf Hitler, care altfel ar mai fi rezistat la putere inca un an sau doi.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Turing a explorat domeniul inteligentei artificiale, definindu-i criteriile logice, aflate inca in vigoare si in zilele noastre, concepand celebrul "test Turing", care se bazeaza pe capacitatea unei masini de a sustine o conversatie. Altfel zis, un computer este cu adevarat inteligent doar atunci cand oamenii nu vor mai putea sa faca diferenta intre raspunsurile oferite de masina si cele oferite de o fiinta umana.

Pasionat de biologie, Turing si-a folosit talentele sale de matematician si in domeniul morfogenezei, incercand sa descifreze motivul pentru care animalele si plantele dezvolta anumite modele in ceea ce priveste forma sau culoarea - precum dungile zebrelor sau petele vacilor de lapte -, teorii care ii preocupa inca si in zilele noastre pe oamenii de stiinta.

Alan Turing, considerat un Einstein al matematicii, a fost insa si persecutat in timpul vietii pentru ca a fost homosexual.

El a decedat la varsta de 41 de ani, pe 7 iunie 1954, prin otravire cu cianura, dupa ce a fost condamnat, in 1952, pentru "ultraj adus bunelor moravuri", din cauza homosexualitatii sale, pe atunci ilegala in Marea Britanie, si constrans la castrare chimica. Nu putine sunt vocile care afirma ca renumitul savant, celebru pentru excentricitatea sa, s-a sinucis mancand un mar otravit cu cianura. Aceasta ipoteza nu a putut fi dovedita niciodata in mod oficial. Memorialul care ii este consacrat, in apropiere de Universitatea din Manchester, il prezinta, de altfel, asezat pe o banca, tinand in mana un mar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mercedes-Benz a prezentat un concept inspirat de filmul Avatar