Alan Turing, un geniu in domeniul matematicii, a condus o echipa de experti in criptografie care a reusit sa sparga codul Enigma folosit de nazisti pentru a comunica in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, informeaza Reuters. Reusita savantului britanic a grabit incheierea razboiului si a contribuit astfel la salvarea unui numar mare de vieti.

"Manuscrisul dateaza din perioada in care Turing era implicat in procesul crucial de descifrare a codului Enigma", a declarat Cassandra Hatton, specialista in carti rare si manuscrise in cadrul casei de licitatii Bonhams. "Continutul matematic al acestui caiet ofera acces in mintea extraordinara a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea", a mai spus Hatton.

Casa Bonhams a refuzat sa dea publicitatii numele cumparatorului. O parte din incasarile obtinute din aceasta tranzactie vor fi donate unei asociatii de caritate.

Citeste si:

Caietul, care nu a fost prezentat niciodata in public, este considerat singurul manuscris extensiv al savantului Alan Turing care a supravietuit pana in zilele noastre. El dateaza din 1942 si a fost lasat mostenire de Turing bunului sau prieten Robin Gandy. Paginile sale contin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing si care au stat la baza informaticii.

Robin Gandy a adaugat la randul sau cateva note personale intre paginile scrise de Alan Turing si a pastrat ascuns acest caiet pana la moartea sa. Alan Turing nu a primit niciodata recunoasterea oficiala a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si s-a sinucis in 1954, dupa ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, dupa ce a fost condamnat pentru ca era homosexual. In acea perioada, in Marea Britanie, homosexualitatea era considerata o infractiune si era pedepsita cu inchisoarea sau castrarea chimica (tratarea hormonala a impulsurilor sexuale, n.r.).

Lui Turing i-au fost recunoscute meritele si a fost reabilitat postum 60 de ani mai tarziu, cand savantul a primit o "iertare" din partea reginei Elizabeth a II-a. Benedict Cumberbatch a fost nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului Alan Turing in filmul "The Imitation Game. Jocul Codurilor". Lungmetrajul a castigat Oscarul la categoria "cel mai bun scenariu adaptat". Filmul a avut la baza cartea "Alan Turing: The Enigma" scrisa de Andrew Hodges.

Sursa foto: Shutterstock