“Este doar marketing. Serviciile vor fi disponibile pe scara larga, efectiv, din 2014. Deocamdata este PR si, sa fim seriosi, preturile sunt inca prea mari si prea putine smartphone-uri sunt compatibile!”. Aceasta este parerea aproape unanima a jurnalistilor cu ani de experienta in IT ce au participat luni la prezentarea tehnologiei 4G de catre Cosmote, intalnire la care a participat si Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.
Sa lasam la o parte anunturile de PR si marketing ce au inconjurat evenimentele de prezentare a tehnologiei de date 4G, ce promite viteze de download de 100 Mbps, si sa privim realist cand si cum va penetra tehnologia in majoritatea caselor din Romania. Pentru ca, pana la urma, oficialii operatorilor telecom mobili – Orange, Vodafone si Cosmote, ce au tot interesul sa vanda tot ce pun pe piata, nu spun decat rareori lucrurilor pe nume.

Cei trei operatori s-au intrecut in realizarea de prezentari si demonstratii ale tehnologiei. Evenimentul Cosmote a reusit sa reliefeze corect si fara nicio problema vitezele superioare ale 4G comparat cu 3G, operatorul realizand un adevarat tur de forte in acest sens - prezenta top managementului companiei, Ministrului Comunicatiilor dar si a lui Catalin Marinescu, seful ANCOM.

Cu toate acestea, preturile inca prea mari au descurajat clientii din Europa de Vest, operatorii telecom fiind nevoiti sa reduca preturile la foarte putin timp de la lansarea comerciala a serviciilor. Cosmote, spre deosebire de Vodafone si Orange, nu a anuntat inca preturile pentru serviciile 4G ce urmeaza a fi lansate in aprilie 2013 “in cateva orase si Bucuresti”.

Ministrul Dan Nica, intrebat daca scaderea rapida a preturilor in Europa de Vest ar putea sa fi incurcat planurile operatorilor telecom ce au investit bani grei in retele, a declarat ca “depinde de filozofie. Daca te gandesti sa iei mult, de la putini, e o strategie gresita. Mult mai bine e sa iei mai putin, de la mai multi”.




Acoperirea este inca o problema. Pana cand acoperirea 4G nu va atinge o penetrare relevanta, nu doar in orase ci si pe strazile majore ce le conecteaza, probabil ca prea putini romani se vor inghesui sa achizitioneze noua tehnologie. Iarasi, cel mai probabil, acoperirea se va dezvolta cu adevarat in 2014.

Un al treilea impediment ce sta, deocamdata, in calea penetrarii rapide a 4G-ului in randul populatiei este numarul redus de smartphone-uri compatibile. “Numarul acestora este destul de mic”, spune Lampros Iskos, director tehnic la Cosmote. “Noi vom pune spre vanzare tablete compatibile”, completeaza el.

Cu toate acestea, Dan Nica considera ca romanii vor adopta rapid tehnologia, intrucat de-a lungul timpului am dovedit o apetenta ridicata pentru tehnologiile cele mai noi (Vezi video). Cu toate acestea, tehnologia 3G, lansata in 2005, a inceput "sa prinda" cu adevarat abia incepand din 2008, odata cu intrarea smartphone-urilor pe piata.



Cosmote a prezentat luni la Mall Baneasa, in fata unei sali de cinematograf pline, capacitatile 4G, comparativ cu cele 3G (Vezi video).

Principalul diferentiator al tehnologiei 4G fata de cea 3G este viteza mai mare a internetului mobil. De exemplu, un fisier de 20 MB poate fi descarcat in mai putin de 20 de secunde, fata de media de trei minute, atinsa prin 3G. Pentru redarea online a unei melodii, timpul de asteptare este de mai putin de o secunda, fata de 10 secunde prin serviciile 3G.
De asemenea, streaming-ul unui videoclip HD poate fi initiat in mai putin de 20 de secunde prin 4G, fata de 1-3 minute prin 3G. Utilizatorii retelelor sociale pot incarca de acum o fotografie pe Facebook in mai putin de o secunda, fata de 25 de secunde, prin 3G.




Incepand de luni si pana la finele lunii aprilie, cei interesati pot testa serviciile 4G in magazinul Cosmote din Baneasa Shopping City Bucuresti

“Noi nu jucam Monopoly, sa anuntam orase!”


Oficialii Cosmote au fost, cum era de asteptat, scumpi cu declaratiile. Intrebati in ce orase, mai exact, vor lansa in prima faza 4G-ul, Stefanos Theocharopoulos a raspuns: “Noi nu jucam Monopoly, sa luam orase. Filozofia noastra nu este sa declaram ce orase vor fi acoperite ci avem in prim plan clientul. Vom fi atenti la cerere si ne vom indrepta acolo unde este necesar”. Oficialii companiei au tinut sa sublinieze ca vor fi zone “foarte aglomerate”.

Potrivit datelor companiei, la finele anului trecut Cosmote Romania furniza servicii de acces la Internet cu viteze de pana la 43,2 Mbps in 74 de orase importante, acoperind 41% din populatia Romaniei.

Mai mult, operatorul asigura clientilor din 147 de orase viteze de acces la Internet de pana la 21,6 Mbps prin tehnologia HSPA+.

In total, serviciile 3G ale Cosmote Romania acopera peste 73% din populatia tarii.

Consideri ca 4G-ul va fi adoptat rapid in Romania, sau, similar cu 3G, mai lent? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri