Operatorii de telecomunicatii din Europa de Vest au inceput sa reduca tarifele serviciilor 4G la numai cateva luni dupa lansare, semn ca, spre deosebire de piata SUA, europenii nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acces mai rapid la internet, potrivit unei analize Bloomberg, scrie Mediafax.
Everything Everywhere (EE), operatorul britanic detinut in parteneriat de Deutsche Telekom si France Telecom, a redus in ianuarie tarifele pentru cele mai rapide servicii 4G. In Franta, operatorul SFR controlat de grupul Vivendi a scazut cu pana la 25% preturile pachetelor construite in jurul serviciilor mai rapide de transfer al datelor. In Germania, prima mare piata vest-europeana cu servicii 4G, Vodafone a scazut pretul celor mai scumpe abonamente.

Discounturile, anuntate la numai cateva luni dupa lansarea serviciilor 4G de catre EE si SFR, sugereaza ca operatorii renunta la pariul ca clientii din Europa vor plati mai mult pentru a descarca mai repede muzica, clipuri video si alte tipuri de continut pe telefoanele mobile, tablete sau computere echipate cu modemuri wireless.

4G nu resusciteaza piata telecom din Europa

"Sectorul telecom din Europa este intr-o perioada de deflatie. Veniturile pe utilizator nu au crescut niciodata pentru mai mult de doua trimestre consecutive pe cele mai importante piete europene. 4G nu va schimba prea mult aceasta situatie", comenteaza pentru Bloomberg Benoit Maynard, analist pe telecomunicatii la banca franceza Natixis.

Dupa o perioada indelungata de scadere a tarifelor in Europa datorita interventiei autoritatilor de reglementare si competitiei tot mai dure, companii precum France Telecom (Orange) sau Vodafone sperau ca preturile mai mari care insotesc serviciile 4G sa impinga factura medie spre nivelurile mai ridicate din Statele Unite.

In SUA, facturile la telefonie mobila au crescut la o medie de 50 de dolari pe luna, de la 41 de dolari in 2007, potrivit datelor Sanford C. Bernstein. In aceeasi perioada, factura medie din Europa de Vest a coborat de la 41 de dolari pe luna la 32 dolari pe luna.

Verizon Wireless, cel mai mare operator din SUA, a incasat in ultimele trei luni ale anului trecut in medie 147 dolari pe luna pentru abonamentul de date la care pot fi conectate mai multe dispozitive simultan. La AT&T, numarul doi pe piata americana, abonamentele individuale de date (cu un singur numar) au adus in medie venituri de 65 de dolari pe luna in aceeasi perioada.

In Europa, traficul suplimentar de internet din ultimii ani nu a crescut veniturile

Odata cu cresterea exponentiala a traficului mobil de internet datorita raspandirii rapide a smartphone-urilor, operatorii telecom s-au vazut nevoiti sa efectueze investitii pentru a creste capacitatea retelelor. In Europa, traficul suplimentar din ultimii ani nu s-a tradus intr-o crestere a veniturilor.

Cheltuielile de capital, indicator care include investitiile in infrastructura, vor creste cu 6,8% in acest an pentru cei mai mari operatori din Europa - Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom si France Telekom - potrivit datelor Bloomberg. In acelasi timp, analistii anticipeaza scaderea veniturilor cu 2,8%.

Dupa ce operatorii s-au angajat la investitii de miliarde de euro pentru extinderea retelelor, intrarea tarifelor intr-o spirala negativa aminteste de greselile deceniului trecut, cand aparitia standardului 3G a fost urmata de probleme asemanatoare.

Europenii sunt "infideli" retelelor telecom

"Este dificil pentru operatori sa ceara mai multi bani pentru 4G in viitor din moment ce astazi serviciile 3G nu costa mai mult", spune Hames Crawshaw, analist la S&P Capital IQ, Londra. El observa ca europenii au demonstrat ca nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru viteze mai mari de acces la internet, dar sunt in acelasi timp pregatiti oricand sa schimbe reteaua daca nu sunt multumiti de performantele conexiunii.

In Germania, 410.000 dintre cei 35 de milioane de clienti ai Vodafone au trecut la serviciile 4G din luna martie a anului trecut, cand a fost introdus noul standard, a declarat purtatorul de cuvant al diviziei germane a grupului britanic, Kuzey Esener. El a precizat ca lansarea noii tehnologii nu a contribuit inca semnificativ la cresterea veniturilor.

Vodafone Germania a renuntat in octombrie la costul suplimentar de 10 euro aplicat celor mai scumpe abonamente, odata cu o restructurare a politicii de preturi. In present, clientii au acces la serviciile 4G pentru 80 de euro pe luna, fata de 100 euro plus 10 euro anterior. Comisionul pentru accesul 4G se aplica inca abonamentelor mai ieftine. Deutsche Telekom si divizia germana a grupului spaniol Telefonica percep de asemenea un comision de 10 euro in schimbul accesului la servicii 4G.

Actiunile France Telecom au scazut in ultimele 12 luni cu 28%, in timp ce Telefonica a pierdut 22%, iar Vodafone si Deutsche Telekom s-au apreciat cu 1,7%, respectiv 3,9%. Telefonica a renuntat la distribuirea dividendelor, iar Deutsche Telekom si France Telecom au redus estimarile privind transferurile catre actionari pentru anul 2013.

In contrast, actiunile Verizon Communications si AT&T au urcat cu 18%, respectiv 20% in aceeasi perioada. Verizon Communications detine Verizon Wireless in parteneriat cu Vodafone.

Pe langa costul ridicat al investitiilor si presiunile in privinta preturilor, serviciile 4G se dovedesc scumpe si din alt punct de vedere. Licentele pentru accesul operatorilor la frecventele necesare au costuri substantiale in Europa. Guvernul spaniol a atras 1,65 miliarde euro prin vanzarea acestor licente, in timp ce Franta a castigat acum doi ani 3,5 miliarde euro. In luna decembrie, patru companii au platit 3,8 miliarde euro guvernului olandez pentru preluarea licentelor. Una dintre acestea, KPN, a fost nevoita sa anuleze plata dividendelor pentru a finanta investitia.

In Marea Britanie, guvernul spera sa obtina 3,5 miliarde lire sterline din vanzarea licentelor catre Vodafone, Hutchinson Whampoa si BT Group, licitatie care a inceput in ianuarie. EE detine deja de anul trecut frecventele necesare, fiind singurul operator din Regatul Unit care ofera 4G.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri