Grupul Civitas-Polystart, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii in domeniul constructiilor si securitatii din Romania, a cerut in instanta companiei producatoare de software TotalSoft daune interese de un milion de euro pentru incapacitatea firmei de software de a implementa ERP-ul Charisma Enterprise la nivelul grupului.

UPDATE, 17:56- Replica TotalSoft

“TotalSoft are procesul verbal de acceptanta semnat de catre Polystart, proiect in care a depus un efort considerabil, dar care s-a finalizat cu succes. TotalSoft a cerut un audit care a demonstrat corectitudinea implementarii sistemului informatic. Polystart a decis sa renunte la implementare intr-un mod total surprinzator si straniu.TotalSoft isi asuma responsabilitatea proiectelor sale. Capacitatea de a le duce la bun sfarsit este subliniata de recomandarile clientilor nostri. Gasesc regretabil ca Polystart a ales calea mediatica, incercand sa ne produca daune de imagine TotalSoft finalizeaza in jur de 40 de proiecte anual, in companii foarte importante din Romania si din afara ei si este furnizorul nr. 1 de ERP conform ultimelor trei studii de piata realizate de Pierre Audoin Consultans. In ultimii trei ani, TotalSoft a finalizat cu succes implementari pentru companii precum Deutsche, Raiffeisen, BNP Paribas sau General Electric. Solutia noastra a continuat sa fie selectata ca solutie standard de grup pentru multinationale din 25 de tari, la care s-au adaugat in ultimii trei ani piete precum Germania, Austria, Spania, Portugalia sau Brazilia”, a declarat Liviu Dan Dragan, directorul general al TotalSoft.

In mai 2010, TotalSoft a semnat cu sapte firme din grupul Civitas-Polystart un contract ce avea ca scop implementarea sistemului Charisma, care urma sa integreze activitatea firmelor din grup: contabilitate, resurse umane, vanzari, achizitii si gestiune, conform Civitas-Polystart.

TotalSoft si-a asumat un timp de 3.5 luni pentru implementarea sistemului Charisma si a incasat in avans de la grupul Civitas-Polystart contravaloarea integrala a licentelor si implementarii ERP-ului Charisma.

La trei ani de la semnarea contractului, TotalSoft nu si-a indeplinit obligatiile contractuale si sistemul Charisma nu este functional la nivelul grupului nici in acest moment. In acest fel, TotalSoft a generat grupului Civitas-Polystart pierderi pe care grupul le estimeaza la un milion de euro.

Cele doua parti au stabilit contractual in 2010 functionalitatea sistemului Charisma, alaturi de un calendar ce prevedea finalizarea implementarii in 3.5 luni de la semnarea contractului. Cu toate acestea, ERP-ul Charisma nu a fost implementat de TotalSoft nici pana astazi.

Specificatiile agreate contractual nu au fost respectate de catre dezvoltatorul de software, lucru demonstrat cu ocazia testelor de acceptanta efectuate de reprezentantii TotalSoft si Civitas-Polystart.

Conform contractului incheiat in 2010, TotalSoft datoreaza penalitati pentru fiecare zi de intarziere a implementarii solutiei Charisma. La sfarsitul anului trecut, grupul Civitas-Polystart a dat in judecata compania TotalSoft, cerand daune interese in valoare de un milion de euro. Litigiul se afla pe rolul Tribunalului Dolj.

“Se pare ca TotalSoft obisnuieste sa furnizeze clientilor software incomplet si nefunctional, dupa semnarea contractelor si incasarea banilor. Portalul Ministerului Justitiei, dezvoltat pentru 1.600.000 de euro de European Dynamics SA in parteneriat cu TotalSoft, a fost lansat cu o intarziere de peste trei ani, fara respectarea cerintelor din caietul de sarcini”, subliniaza oficialii Civitas-Polystart.

In 2007, TotalSoft a semnat cu RomSilva un contract de 2.000.000 de euro pentru achizitionarea ERP-ului Charisma, cu termen de finalizare in 2008. La sfarsitul anului 2012, sistemul inca nu era functional, majoritatea modulelor nefiind testate sau implementate, completeaza ei.

"TotalSoft trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru incapacitatea de a duce la capat un proiect pentru care a incasat pretul in avans. Nu este in regula sa vinzi un produs care nu functioneaza si sa incerci timp de trei ani, fara succes, sa il repari cheltuind banii si timpul clientilor. Speram ca initiativa noastra legala va servi ca descurajare pentru unele firme de software din Romania care dau tunuri de milioane de euro in fiecare an", a declarat Cristian Dobre, presedintele grupului Civitas-Polystart.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Care sunt noile trenduri in digitalizarea pietei de retail