Rusia este cea mai mare tara din lume ca suprafata, iar infrastructura de telecomunicatii a ramas din punct de vedere tehnic in urma retelelor din SUA si Europa.

Astfel, dezvoltarea retelelor telecom la nivel national reprezinta o oportunitate uriasa pentru producatorii de echipamente, precum statiile si antenele care conecteaza utilizatorii la retea, scrie Mediafax.

Grupul suedez Ericsson, cel mai mare producator de retele mobile, si compania finlandeza Nokia Siemens Networks, detinuta de producatorul de telefoane Nokia, si-au asigurat deja pozitia pe piata rusa, castigand primele contracte mari scoase la licitatie de operatori.

Urmatoarea faza de dezvoltare a industriei telecom din Rusia aduce insa in scena noi concurenti, precum grupurile chineze Huawei si ZTE, care au reusit sa se impuna pe unele piete prin servicii conforme cu standardele, dar la preturi mai mici.

Desi pietele emergente precum Rusia sau India sunt mai mici ca cifra de afaceri fata de SUA sau Europa, dezvoltarea industriei telecom in aceste tari este de importanta critica pentru producatorii de echipamente, datorita potentialului ridicat de crestere.

Companiile trebuie sa obtina devreme contracte, pentru a-si asigura la licitatiile din urmatorii ani sporul de competitivitate asigurat de continuitate.

Cresterea economica si a nivelului de trai a crescut asteptarile clientilor, care vor de la operatori servicii de calitate, precum accesul rapid la internet pe mobil.

Clientii sunt nemultumiti ca pierd frecvent semnalul la metrou si se confrunta cu viteze mici de afisare a paginilor web. Mobile TeleSystems, MegaFon, VimpelCom si Rostelecom au inceput sa dezvolte retelele 4G/LTE, dupa ce au cumparat anul trecut de la stat licente pentru frecventele radio necesare.

Cei patru operatori s-au angajat sa investeasca 12,9 miliarde de dolari in modernizarea retelelor pana in anul 2019.

Producatorii de echipamente ar putea obtine jumatate din aceasta suma, restul urmand sa acopere alte cheltuieli, precum lucrarile de constructii necesare.

Traficul de date pe mobil s-a triplat in Rusia in ultimul an si ar putea creste de 10 ori pana la finele anului 2015, potivit analistilor rusi. Cu toate acestea, factura medie din Rusia este de cateva ori mai mica decat, spre exemplu, nivelul din SUA, astfel ca operatorii au adoptat o abordare precauta fata de investitiile uriase necesare pentru dezvoltarea retelelor.