Desfasurat in acest weekend la Sala Polivalenta din Bucuresti, evenimentul DreamHack, dedicat pasionatilor de jocuri electronice a reusit sa stranga peste 10.000 de spectatori la cel mai important turneu de profil desfasurat pana acum in Romania.

Sute de gameri profesionisti ai jocurilor pe calculator s-au duelat pentru premii a caror valoare a depasit 50.000 de euro, la jocuri precum League of Legends, Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive sau StarCraft 2.

La eveniment au fost prezenti peste 200 de gameri profesionisti, printre acestia si cei mai cunoscuti jucatori de StarCraft 2, precum Flash, MaNa, romanul Silviu “NightenD” Lazar, dar si cele mai cunoscute echipe de Counter-Strike: Global Offensive si League of Legend, printre care Ninjas in Pyjamas, Na’vi, Fnatic sau Copenhagen Wolves.

Inca de la primele ore ale diminetii zilei de sambata portile Salii Polivalente din Capitala au fost luate cu asalt de sutele de pasionati ai sportului electronic, iar numarul acestora a continuat sa creasca pe parcurs, pentru ca la orele 11 coada pentru accesul la turneu sa se intinda pe zeci de metri.

Pentru organizatori evenimentul s-a dovedit un real succes, depasind cu mult asteptarile dar si experientele anterioare in organizarea unor astfel de turnee: peste 10.000 de spectatori se asteapta sa treaca pragul DreamHack Bucuresti in cele doua zile ale competitiei.
“Estimam ca in cele doua zile ale evenimentului peste 10.000 de vizitatori vor veni la DreamHack. Evenimentul din acest an este cu mult mai mare decat cel de anul trecut. Sunt complesit de numarul mare de spectatori si astept ca toate lucrurile sa mearga bine.

"DreamHack este un eveniment cu o traditie de 20 de ani, iar noi am reusit sa-l aducem in Romania pentru a treia oara, de aceasta data intr-o forma mult mai bine pusa la punct din punct de vedere organizatoric”, a declarat pentru wall-street.ro Silviu Stroie (foto stanga), proprietar al site-ului de jocuri ComputerGames.ro si presedinte al Professional Gamers League (PGL).

Stroie apreciaza insa ca gradul de dificultate pentru organizarea unui astfel de eveniment este foarte ridicat.

“Organizarea unui eveniment de acest calibru a fost foarte dificila, dar nu mai complicata decat ceea ce a presupus punerea in scena a celui de anul trecut. In toamna trecuta a fost foarte greu intrucat am pornit «de la zero», chiar daca aveam deja experienta competitiei desfasurata pentru prima oara in Romania, la Constanta, in 2011. Brandul DreamHack a devenit mai cunoscut, reactiile si negocierile cu partenerii au fost mult mai usoare. Noi am inceput practic pregatirile pentru acest eveniment cu aproape cinci luni inainte, deci din aprilie am inceput sa punem cap la cap toate detaliile unei bune organizari a evenimentului”, a declarat Stroie.

O toamna a evenimentelor sportului electronic

Federatia Internationala de Sport Electronic (International eSport Federation - IeSF) va desfasura Campionatului Mondial de Sport Electronic din acest an in premiera la Bucuresti, dupa ce, vreme de patru ani, acesta a avut loc in Coreea de Sud.

Evenimentul, organizat impreuna cu Liga Gamerilor Profesionisti (Professional Gamers League – PGL), va avea loc intre 31 octombrie si 4 noiembrie 2013, la Sala Polivalenta, fiind al doilea eveniment sportiv de gaming important din aceasta toamna, disputat in Romania.

Conform reprezentantului PGL costul necesar realizarii celor doua evenimente se ridica la peste 1 milion de euro, peste 75% din valoare fiind reprezentata de campionatul mondial de sport electronic (IeSF), care va avea loc in luna octombrie a acestui an.

Planuri ambitioase: mutarea competitiilor pe arenele de fotbal

Silviu Stroie, organizatorul evenimentelor dedicate pasionatilor de sport electronic si-a propus ca in urmatorii ani sa mute competitiile de gaming pe arenele de fotbal din tara, iar visul sau este de a organiza in urmatorii cinci ani un astfel de turneu pe Arena Nationala.

Cu sprijinul autoritatilor si dupa 12 ani de experienta in organizarea de evenimente sportive ne propunem sa ducem acest eveniment la o noua dimensiune. Planul nostru este ca in urmatorii trei ani este sa umplem un stadion. Am incercat sa contactam autoritati din marile orase ale tarii si cautam in special locatii care sa aiba acces la un aeroport international. Posibilitati exista in acest moment la Cluj si Iasi”.

Silviu Stroie merge mai departe si spune ca isi doreste ca in cel mult cinci ani de acum incolo competitiile sportive de gaming desfasurate in Romania sa se poata desfasura chiar si pe Arena Nationala, un stadion cu o capacitate de peste 50.000 de locuri.

“Numarul total de bilete vandute s-a ridicat la circa 7.000, hotelul unde sunt cazati jucatorii si stafful echipelor participante are ocupate peste 500 de camere, sunt peste 300 de bulgari care au venit pana in Romania, iar acest lucru inseamna destul de mult pentru vizibilitatea tarii noastre, dar si in economia tarii. Noi practic, prin organizarea unor astfel de evenimente aducem aproape 1.000 de persoane care isi platesc singure cazarea, transportul si mesele, dar si biletele de la eveniment. In plus, toti cei care participa la astfel de evenimente aud de Bucuresti si afla in acest mod ca in capitala Romaniei se concentreaza cel mai mare numar al gamerilor profesionisti la nivel mondial”, a precizat Stroie.

Silviu “NightenD” Lazar (foto dreapta), cel mai cunoscut si bine platit jucator roman de StarCraft 2 din lume spune ca initiativaorganizatorilor DreamHack de a organiza in urmatorii ani competitia sportiva pe o arena de fotbal este una binevenita, mai ales dupa ce a observat ca apetitul romanilor pentru aceste turnee a crescut spectaculos in ultimii doi ani.

“Imi aduc aminte ca in urma cu doi ani de zile o astfel de competitie avea loc in Constanta, intr-o sala de jocuri de marimea unui InternetCaffe. Nimeni nu si-ar fi putut imagina pe-atunci ca astazi DreamHack se va muta la Sala Polivalenta, in prezenta a peste 5.000 de spectatori. In urmatorii cinci ani ne putem astepta la orice!”, a declarat pentru wall-street.ro tanarul jucator profesionist.

El a precizat ca a mai asistat o singura data la o competitie de sport electronic desfasurata pe o arena de fotbal in Polonia, care a reusit sa stranga peste 13.000 de spectatori.

(Wall-Street.ro va publica in editia de maine un material exclusiv despre veniturile pe care un gamer profesionist le realizeaza din jocurile pe calculator)

Urmatorul DreamHack, in primavara anului viitor

Professional Gamers League (PGL), organizatia jucatorilor profesionisti al carei presedinte este Silviu Stroie si-a propus ca evenimentul DreamHack dedicat pasionatilor de jocuri sa aiba loc in primavara, pentru ca in a doua parte a anului sa fie rezervata unei competitii “si mai mari”, dupa cum a precizat Stroie.

“Anul viitor vrem sa organizam DreamHack Bucuresti in prima parte a anului, undeva in luna aprilie, speram mai mare, tot in Capitala”.

Totodata, PGL a obtinut in acest an licenta de a organiza evenimentul sportiv DreamHack si in alte tari decat in Romania.

“In 2014 sau 2015 ne-am propus sa organizam acest eveniment si in Turcia, la Istambul”, a conchis seful ComputerGames.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri