Compania franceza, care produce echipamente pentru retele de telecomunicatii, avea 72.000 de angajati la sfarsitul lui 2012. Marti, insa, directorul general al Alcatel-Lucent, Michel Combes, va discuta concedierile cu membri ai sindicatelor.

Grupul a mai acut concedieri semnificative in ultimii ani, a restructurat operatiunile si a vandut mai multe active, insa nici asa nu a reusit sa revina pe profit.

Producatorii europeni de echipamente de telecomunicatii, precum Alcatel-Lucent, NSN (parte a grupului Nokia) si Ericsson, sunt afectati de scaderea preturilor echipamentelor, reducerea investitiilor efectuate de operatorii de telecomunicatii in Europa si concurenta cu producatori chinezi precum Huawei.

Daca cheltuielile scad, un investitor ar putea fi interesat sa preia compania franceza. Surse apropiate au declarat, in septembrie, ca grupul finlandez Nokia analizeaza oportunitatea preluarii Alcatel-Lucent, asta dupa ce a vandut divizia producatoare de telefoane mobile catre Microsoft.

Citeste si:

O fuziune intre NSN si Alcatel-Lucent ar consolida pozitia celor doua companii pe piata europeana, unde concureaza cu Ericsson si Huawei. Compania franceza are de asemenea contracte importante cu gigantii americani Verizon Wireless si AT&T.

Actiunile Alcatel-Lucent au inchis luni la Paris in urcare cu 0,4% si au crescut de aproape trei ori de la inceputul acestui an. Chiar si asa, grupul se plaseaza cu peste 90% sub maximul istoric.

Unde mai sunt concediri istorice

Divizia de echipamente pentru retele a Nokia, NSN, a lansat la sfarsitul anului 2011 un program de reducere a cheltuielilor care prevede restructurarea a 17.000 de locuri de munca, 23% din numarul total de angajati de la acea data.

NSN a concediat in ultimii doi ani peste 20.000 de angajati.

Grupul american Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retea la nivel mondial, a anuntat in luna august ca va concedia aproximativ 5% din angajati.