Anterior tranzactiei incheiate pe 24 decembrie, actionarii SIVECO Romania erau SIVECO Netherlands (Olanda), cu 42,2% din actiuni, PEF V Information Technology (Luxemburg) - 22,5%, Intel Capital (Cayman) Corporation (Insulele Cayman) - 10%, Irina Socol - 10,98%, Alexandru Radasanu - 7,62%, SIVECO Romania - 3,75%, Florin Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% si Aurora Crusti - 0,14%.

In prezent, pachetul de actiuni de 32,5% detinut anterior de PEF V si Intel Capital apartine Siveco International SA.

Actionarii companiei SIVECO International sunt SIVECO Netherlands (66.2%), Irina Socol (17.22%), Alexandru Radasanu (11,95%), Daniela Bichir (0,21%), Aurora Crusti (0,21%), Florin Ilia (4,21%), potrivit Registrului Comertului.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii SIVECO si ai Enterprise Investors, fond de investitii cu actionariat polonez, nu au comentat rascumpararea de actiuni, dar au precizat ca vor reveni cu informatii in cursul acestei saptamani.

Intel Capital si Enterprise Investors (prin fondul de investitii Polish Enterprise Fund V) au devenit actionari ai SIVECO in 2005, aceasta fiind una dintre mai mari investitii intr-o companie romaneasca de software de pana la momentul respectiv.

Citeste si:

Cele doua fonduri au platit in urma cu noua ani 12 milioane de dolari, constand in achizitie de actiuni si majorare de capital, pentru pachetul de 32,5% din actiunile companiei.

SIVECO s-a extins agresiv in strainatate in ultimii ani, in special in zona Asiei, in Emiratele Arabe Unite, Turcia si Kazahstan, ca urmare a intensificarii activitatilor comerciale in aceste zone. De asemenea, compania are un birou in Belgia, la Bruxelles.

"Expansiunea internationala a companiei, accelerata in ultimii opt ani, a condus la realizarea a peste 30% din cifra de afaceri din export de know-how, solutiile de eLearning detinand preponderenta. Avem semnate deja contracte multianuale de informatizare. Din punct de vedere financiar, vizam o crestere la 50% a ponderii exporturilor in cifra de afaceri a companiei", declara Irina Socol (foto), presedintele si directorul general al companiei, in toamna anului trecut.

Infiintat in 1992, SIVECO este printre cei mai importanti integratori de sisteme IT si dezvoltatori de aplicatii software din Romania, cu peste 1.300 de angajati.

Rascumpararea de actiuni de catre fondatori de la un alt investitor este o practica rara in mediul de business de romanesc. In ultimii ani au iesit in evidenta pana acum rascumpararea unui pachet de peste 30% din actiuni A&D Pharma de pe bursa din Londra, o tranzactie in valoare de 44 milioane de euro si miscarea prin care Eugen Voicu, CEO-ul Aviva Investors Romania, fost Certinvest, a rascumparat actiunile companiei. De asemenea, dupa ce a vandut catre OMV Petrom in perioada de boom economic afacerea de GPL, Crimbo Gas International, omul de afaceri Cristi Borcea a rascumparat-o la ulterior la o valoare mult mai mica.