Angajatii unei fabrici IBM din China protesteaza, nemultumiti de termenii preluarii de catre Lenovo

Peste 1.000 de angajati au intrat in greva la o fabrica IBM din sudul Chinei, pentru a protesta fata de termenii transferului facilitatilor de productie catre grupul chinez Lenovo, parte a unei tranzactii de 2,3 miliarde de dolari care vizeaza divizia de servere a gigantului american.

Angajatii din China contesta tot mai des tranzactii ale companiilor pentru care lucreaza, crescand riscul pentru fuziunile si achizitiile transfrontaliere, potrivit Mediafax, care citeaza Financial Times.
Anul trecut, angajatii unei fabrici Cooper Tire din provincia Shandong au preluat controlul fabricii, au alungat managerii si nu au transmis informatii financiare cand compania americana a acceptat sa fie preluata de Apollo Tyres din India. Protestele chinezilor au blocat tranzactia, care ar fi reprezentat cea mai mare achizitie a unei companii americane de catre una din India.
Un angajat de la fabrica IBM a declarat ca protestele la fabrica din Shenzhen au inceput luni, iar productia ramane suspendata.
Tranzactia Lenovo-IBM a fost anuntata in ianuarie.
Cei peste 1.000 de angajati ai fabricii actioneaza independeent de federatia sindicatelor din China, sustinuta de guvern, a spus angajatul citat de Financial Times.
"Sindicatul nu a facut niociodata nimic sa contribuie la apararea drepturilor noastre. Nu avem incredere in sindicat sau biroul de munca al guvernului", a spus angajatul. Sindicatele independente sunt interzise in China.
Potrivit IBM, munictorii de la fabrica respectiva pot ramane angajati ai Lenovo in conditii comparabile cu cele de pana in prezent sau pot opta pentru un pachet de compensatii daca renunta la locul de munca.
Angajatii au cerut cresterea salariilor pentru cei care raman, dar si pachete de compensatii mai mari pentru cei care decid sa plece.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri