Operatorii de telefonie mobila au finalizat procedura de modificare a parametrilor tehnici ai retelelor pentru a utiliza benzile de 1.800 MHz in conditiile stabilite prin licitatia organizata de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) in toamna lui 2012.

"Tranzitia a avut loc in noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, in intervalul orar 00.00 - 04.00. Nu au fost inregistrate incidente pe parcursul desfasurarii operatiunilor, impactul asupra furnizarii serviciilor catre utilizatori fiind minim", conform ANCOM.

Intervalul orar ales este cel in care operatorii inregistreaza de obicei cel mai redus trafic.

Autoritatea a monitorizat modul de desfasurare a acestei tranzitii, echipele ANCOM efectuand in permanenta masuratori pe intreg teritoriul tarii.

"Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone vor implementa acum cea de a doua etapa a tranzitiei, pentru benzile de 900 MHz, operatiune ce va avea loc in noaptea de 4 spre 5 aprilie, in aceleasi conditii care au fost anuntate si pentru etapa precedenta", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3
Operatorii telecom au incasat...

Pe parcursul procesului de tranzitie este posibil ca, pe durate scurte, sa apara pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor intalnite in cazul reviziilor tehnice uzuale ale retelelor.

In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat licitatia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date, pana in anul 2029.

Taxele de licenta stabilite in urma licitatiei avand o valoare totala de 682,14 milioane de euro. Defalcat, Vodafone Romania a platit 228,52 milioane euro, Orange Romania - 227,14 milioane euro, Cosmote Romania - 179,88 milioane euro, RCS&RDS - 40 milioane euro, iar 2K Telecom - 6,6 milioane de euro.

Noile resurse de spectru permit implementarea tehnologiilor de comunicatii mobile de generatia a patra (4G) si asigura o eficienta mai mare in utilizarea spectrului radio, scrie Mediafax.

Totodata, noua alocare a frecventelor radio le ofera utilizatorilor din Romania acces la patru retele nationale, cu acoperire mai buna, viteze mai mari de transfer al datelor, precum si servicii diversificate la preturi competitive.

Citeste si:
Scad tarifele pe care operatorii mobili le percep intre ei
ANCOM: Tarife mai mici in...

Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania au anuntat in cursul acestei saptamani ca au extins acoperirea retelelor 4G si au crescut viteza de transfer a datelor pana la 150 Mbps (download/descarcare).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Climoc, Orange: In sine, capitalismul nu este nici bun, nici rau
Setari Cookie-uri