Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate in Romania ca "zone albe" si va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale prin oferirea accesului la internet in banda larga unui numar de aproximativ 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.

La inceputul lunii iulie, Ministerul pentru Societatea Informationala a stabilit castigatoare ofertele depuse de Romtelecom si Cosmote, care acum opereaza sub brandul Telekom, pentru concensionarea lucrarilor de construire a retelei RO-NET, contractul ridicandu-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro). "Proiectele de acest tip servesc la crearea unor conditii-cadru imbunatatite pentru mediul de afaceri si cetateni si permit regiunilor mai putin dezvoltate din Romania sa beneficieze de oportunitatile oferite de economia digitala", a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala.

Investitia de 57,1 milioane de euro are loc in cadrul programului "Cresterea competitivitatii economice", fiind finantata pe axa prioritara "TIC pentru sectoarele privat si public", potrivit comunicatului Comisiei Europene. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

Ce presupune proiectul RO-NET

Proiectul RO-NET va veni in completarea infrastructurii de telecomunicatii apartinand operatorilor existenti in regiunile respective si va conferi acces deschis si nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru intreprinderi sau consumatori.

Decizia de cofinantare a proiectului se incadreaza in perioada de programare 2007-2013. Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, Romaniei ii sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale).