CE aproba investitii de 57 mil. euro pentru proiectul RO-NET din Romania

Comisia Europeana (CE) a aprobat o investitie de 57,1 milioane de euro, parte a unui proiect de 69 milioane de euro, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de banda larga de 3.265 km, in zonele din Romania in care nu exista retele de comunicatii electronice de acces sau de distributie.

Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate in Romania ca "zone albe" si va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale prin oferirea accesului la internet in banda larga unui numar de aproximativ 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.

La inceputul lunii iulie, Ministerul pentru Societatea Informationala a stabilit castigatoare ofertele depuse de Romtelecom si Cosmote, care acum opereaza sub brandul Telekom, pentru concensionarea lucrarilor de construire a retelei RO-NET, contractul ridicandu-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro). "Proiectele de acest tip servesc la crearea unor conditii-cadru imbunatatite pentru mediul de afaceri si cetateni si permit regiunilor mai putin dezvoltate din Romania sa beneficieze de oportunitatile oferite de economia digitala", a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala.

Investitia de 57,1 milioane de euro are loc in cadrul programului "Cresterea competitivitatii economice", fiind finantata pe axa prioritara "TIC pentru sectoarele privat si public", potrivit comunicatului Comisiei Europene. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

Ce presupune proiectul RO-NET

Proiectul RO-NET va veni in completarea infrastructurii de telecomunicatii apartinand operatorilor existenti in regiunile respective si va conferi acces deschis si nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru intreprinderi sau consumatori.

Citeste si:
Sova: Proiectul Ro-Net va fi finalizat pana in august
Lucian Sova, fostul ministru...

Decizia de cofinantare a proiectului se incadreaza in perioada de programare 2007-2013. Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, Romaniei ii sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri