RCS&RDS a anuntat saptamana aceasta servicii 4G, cu intarziere de doi ani fata de concurentii directi, piata devenind deci din ce in ce mai concurentiala (si) pe acest segment. In ultimul an, de cand WALL-STREET.ro a realizat prima harta a vitezelor din tara, lucrurile s-au schimbat destul de mult – atat la nivel de preturi cat si in top-ul celor mai eficiente companii.

In prima etapa a proiectului, pana la finalul lunii septembrie, clientii Digi Mobil din 12 orase vor beneficia de tehnologia 4G: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Oradea, Craiova, Constanta, Iasi, Arad, Sibiu, Pitesti si Ploiesti, urmand ca pana la finalul anului sa isi extinda aria de acoperire in Galati, Braila, Baia Mare, Targu Mures, Satu Mare, Ramnicu Valcea, Drobeta Turnu Severin, Targu Jiu, Resita, Slatina, Hunedoara, Vaslui, Alexandria. In acelasi timp, compania va continua sa isi dezvolte reteaua de comunicatii mobile pentru a avea acoperire 3 G si 4G la nivel national.

Desi compania nu a anuntat inca ce sume vor trebui sa achite cei care vor sa profite de tehnologia 4G, avand in vedere trecutul RCS&RDS este de asteptat ca acestea sa fie mici – ramane insa de vazut si daca se vor ridica la inaltimea calitatii celorlalti operatori telecom care, de bine de rau, cu mici intreruperi intre statiile Lujerului si Politehnica sau pe Dealul Negru, functioneaza bine.

Vezi in tabelul de ma jos cum arata la mijlocul lunii august cele mai ieftine si respectiv cele mai scumpe oferte ale operatorilor telecom in materie de 4G. Acestea sunt ofertele standard, prezentate pe site-urile operatorilor, la acestea clientii putand adauga insa megabiti suplimentari si alte servicii, contra cost. Operatorii au devenit din ce in ce mai flexibili si deschisi catre construirea de pachete personalizate; accentul nu se mai pune doar pe pret cat pe flexibilitatea si o legatura cat mai stransa si mai personalizata fata de client.

Operator telecom Cea mai ieftina oferta Megabiti trafic inclusi Cea mai scumpa oferta Megabiti trafic inclusi
Orange 7 euro/luna 50 Mb 44 euro/luna 4,5 Gb
Vodafone 8 euro/luna 150 Mb 79 euro/luna 8 Gb
Telekom 14,95 euro/luna 150 Mb 49,95 euro/luna 5 Gb

Comparat cu anul trecut, Orange a adaugat o noua oferta in plafonul superior, 44 euro/luna fata de 41 euro/luna maximul anului trecut, crescand traficul la 4,5 Gb de la 4 Gb. Vodafone a coborat plafonul inferior de la 12 euro/luna la 8 euro/luna, crescandu-l pe cel superior de la 29 euro/luna si 30 Gb inclusi la 79 euro/luna si 8 Gb. Telekom a coborat putin plafonul inferior, de la 16 la 14,95 euro/luna si a crescut plafonul superior, de la 30 la 49,95 euro/luna.

In aceste preturi sunt incluse beneficii multiple – minute nationale incluse, MMS-uri, SMS-uri, minute internationale, date internationale sau servicii cu valoare adaugata pe care se pune mare pret – HBO Go (Vodafone), Deezer (Orange) sau Youtube si Whatsapp (Telekom). Cu alte cuvinte, aceste preturi trebuie luate, vorba englezului, „with a pinch of salt” si sa te uiti ce ofera pe langa Internetul 4G.

Pe langa aceste preturi si limitari de megabiti, extrem de importanta este acoperirea si vitezele. Orange, Vodafone si Telekom au adoptat aceeasi metoda pentru a sublinia acoperirea - harti interactive.

Ok, dar vitezele?

In ceea ce priveste vitezele, am folosit doua instrumente diferite pentru masurarea lor – Ookla Net Index, cel mai folosit si cunoscut instrument de masurare al vitezelor pe plan international (recent achizitionat – n.r.) si autohtonul Netograf.ro, care face o medie a vitezelor pe baza masuratorilor voluntarilor.

Conform Ookla in luna iulie, observam o schimbare importanta la varful vitezelor – daca anul trecut Orange era lider, anul acesta pozitia fruntasa a fost preluata de Vodafone, la mica distanta de concurentul Orange. Telekom se afla pe locul trei iar, la mare distanta, RCS&RDS. Ramane de vazut cum se vor schimba statisticile anul viitor, cand acest din urma operator va activa serviciile 4G.

Interesanta este si cresterea vitezelor primilor doi operatori la nivel national in ultimele trei luni; Telekom a ramas la aproximativ aceeasi viteza.

Pe de alta parte, conform Netograf.ro, Orange este lider de piata in ceea ce priveste vitezele la Internet mobile. Mai jos, in tabel, rezultatele companiei.

Statisticile sunt pentru trimestrul doi al anului curent, pentru clientii cu abonamente ai celor patru operatori mobili.

Operator Telecom Indoor Download Outdoor Download
Orange 31,06 Mbps 52,33 Mbps
Vodafone 18,95 Mbps 24,64 Mbps
Telekom 9,89 Mbps 12,21 Mbps
RCS&RDS 2 Mbps 1,85 Mbps

Ce operator consideri ca ofera cel mai bun raport calitate/pret/acoperire in cazul serviciilor de Internet mobil? Te incurajam sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: Viteza

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri