Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si-a incheiat mandatul de sase ani pe 1 aprilie, anul curent. Necontactat fiind insa de Premier sau Presedinte, acesta si-a continuat functia si nu poate oferi amanunte in prezent privind posibilitatea ca el sa ramana, sau nu, la conducerea Autoritatii. Daca in acest caz nu are multe de spus, pe alte subiecte s-a aratat foarte volubil.

Asezati la un restaurant in apropiere de sediul Autoritatii, studiind un meniu scris in italiana si abia mai apoi in limba romana, cu litere minuscule, il intreb care sunt sansele ca Romania sa isi implineasca obligatiile inscrise in Agenda Digitala, si mai exact, intrarea in zonele rurale cu Internet broadband fix, o problema la ordinea zilei.

In toamna, ANCOM a hotarat sa nu permita accesul Vodafone si Orange la infrastructura operatorilor de internet fix (precum RCS&RDS, UPC sau Telekom) motivand ca domeniul este destul de competitiv pentru o si mai mare liberalizare a pietei. Evident, Orange si Vodafone si-au aratat deschis nemultumirea.

“Fiecare operator vrea cate ceva, daca ne luam insa dupa fiecare…”, spune, zambind, Marinescu. “Pana in 2020 trebuie, intr-adevar, sa oferim acces la 100% din populatie, insa consideram ca pentru acest lucru trebuie sa incurajam operatorii sa construiasca noi infrastructuri, nu sa se foloseasca deja de cea existenta! Altfel, ajungem ca in Spania, de exemplu, unde Telefonica nu mai are dorinta de extindere, avand acces la infrastructura concurentilor”, spune el. “Urmam deci exemplul Portugaliei, unde, Vodafone cu Portugal Telecom si-au unit fortele pentru a construi o noua retea”, spune el.

Idealul ar fi ca operatorii sa investeasca cel mai mult in construirea retelelor si statul sa intervine doar acolo unde, efectiv, nu este fezabil comercial pentru entitatile private.

Proiectul Ronet, finantat 75% de UE, prin care ar urma sa fie acoperite cu Internet 780 de localitati, a avut un parcurs bun, fiind implementat in cazul a “catorva sute, multe chiar de Telekom. Daca lumea vrea servicii de Internet fix, operatorii se implica pentru ca stiu ca isi vor recupera investitia”, considera presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale are, de asemenea. la dispozitie, pana la finalul acestui an, tot din fonduri europene, 20 de milioane de euro pentru implementarea de infrastructura informatica in zona rurale. “Au facut si ei retele in zone greu accesibile, cred ca vom lucra pana in ultima zi a anului curent pentru a le certifica”, spune, resemnat, presedintele ANCOM.

Cu alte cuvinte, lucrurile se misca – lent, dar se misca. “Nu cred ca vom atinge 100% penetrare a populatiei, dar conteaza cat nu va fi atins – daca e vorba de un 0,1% sau 20%, este o diferenta”.

ANCOM vrea sa se mute in Palatul Telefoanelor

Este una dintre cele mai cunoscute cladiri din Bucuresti, o cladire emblema care, daca ar fi dupa ANCOM, ar urma sa ramana in domeniul telecom. “Ne expira contractul de inchiriere la sediul actual si, dupa ce am vizitat Palatul Telefoanelor, am fi interesati sa cumparam cladirea. Palatul ar trebui pastrat in zona publica, este de prestigiu, si ar fi potrivit sa fie in domeniul telecom”, spune Marinescu.

Evident, pentru ca dorinta lui sa se implineasca, trebuie si baza legala – ca Telekom si Statul sa fie de acord cu aceasta mutare, sa fie stabilita o suma de bani, sa se mai faca unele studii privind infrastructura, si asa mai departe. “Cei 300 de angajati ai ANCOM ar incapea in cladire, mai moderna decat credeam, arata bine!”, spune Marinescu.

Chiar daca toate astrele se vor alinia, mutarea efectiva nu va avea loc anul viitor ci, cel mai probabil, in 2017.

Tot anul viitor, ANCOM va perfectiona sistemul de masurare a Internetului, Netograf, lansand o aplicatie mobila dedicata prin care sa masori viteza Internetului in, practic, orice locatie.

“Incercam si implementarea unui buton de share, pentru retele sociale. Asa sigur va deveni virala”. Alaturi de perfectionarea Netograf, ANCOM pregateste o harta interactiva a vitezelor, pe fiecare judet. “Lucram la ultimele cerinte tehnice, va fi gata la anul”.

E normal ca operatorii telecom sa intre pe mai multe piete

Intrarea operatorilor telecom pe mai multe piete, precum cea de energie electrica, este una normala – “se diversifica, e normal, de ce sa nu intre?”, se intreaba Marinescu.

Majoritatea operatorilor se va duce pe alte piete, convergente, care sa ii ajute sa isi valorifice bunurile si serviciile mai bine. “Mai toti ofera acum patru servicii, vor fi si cate cinci sau sase. De exemplu, pui un SIM in contor, citind automat consumul, se trimite automat, gata bataia de cap cu cititul curentului! Este doar un exemplu de ce s-ar putea face”, puncteaza Catalin Marinescu.

La polul opus al inovatiei se afla Posta Romana; Presedintele ANCOM prefera sa vorbeasca insa despre eficienta in crestere a curierilor privati, nereglementati in mod direct de ANCOM. “Am avut insa ocazia si placerea de a-i cunoaste pe multi dintre ei si pot spune ca fac o treaba excelenta, inclusiv pe plan local cat si transfrontalier. “Piata de colete va creste extrem de mult, inghitind practic complet pe cea de scrisori, care sunt pe duca. Postei i-ar trebui mai multe centre de sortare automate, care sa micsoreze considerabil timpul de livrare”, considera el.

Sursa foto

Ce asteptari ai de la piata de telecomunicatii in 2016? Ce a mers si ce nu a mers bine anul acesta? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri