Evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2.5 pensionari. Mai mult, Expert Forum estimeaza ca la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta aceasta suma cu 10 -15 procente, transmite Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

In acest context demografic, acum 10 ani, a aparut necesitatea dezvoltarii unui sistem de Pensii coerent, bazat pe 3 (trei) piloni de pensii complementari, menit sa asigure o stabilitate financiara la varsta pensionarii.

In conditiile in care exista o tendinta generala de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii.

Evolutia Fondurilor de Pensii in Romania a inregistrat “cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflatia si comisioanele)” intr-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017. Pilonul II din Romania ocupa de 3 ani consecutiv aceasta prima pozitie in raportul BetterFinance, ceea ce plaseaza pensiile private pe o pozitie fruntasa in categoria instrumentelor financiare de economisire pe termen lung.

Conform unui studiu realizat de BERD la cererea ASF, „pilonul II a inregistrat randamente investitionale pozitive de la lansarea sa din 2008.” In plus, asa cum rezulta din studiul realizat de OECD referitor la performanta in termeni reali (ajustati cu inflatia) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, in perioada 2008-2016, fondurile de pensii din Romania ocupa locul 2.

Prin mandatul asumat de fondurile de pensii fata de participanti, acestea urmaresc o abordare investitionala pe termen lung, fiind din acest motiv un investitor strategic in economie.

Dovada o reprezinta faptul ca, 92% din activele de aproximativ 9 mld. euro ale Pilonului II sunt investite in economia romaneasca, ceea ce face din fondurile de Pensii unul dintre principalii piloni ai dezvoltarii economice din Romania. Totodata, fiind investitori importanti strategici in companii locale si respectiv ai datoriei guvernamentale, acestia actioneaza ca un stabilizator al pietelor financiare, cat si ca un actor important al dezvoltarii guvernantei corporative in Romania.

ANIS se alatura mediului de afaceri din Romania si altor organizatii si organisme internationale care sustin dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat in perioada 2007-2008 ca masura minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri