E-lectron, prima statie solara pentru incarcarea dispozitivelor electrice de transport din Brasov a fost construita de 60 de elevi din Gorj, sub indrumarea mentorilor de la EFdeN, in cadrul Taberei Meseriasilor din Tara lui Andrei. „Super” este cuvantul care defineste experienta elevilor de la liceele tehnologice si scolile profesionale din Gorj care au participat in tabara, fiind, pentru multi, prima experienta de acest fel.

In 2018, 240 de elevi si 40 de profesori din scolile profesionale si liceele tehnologice din judetul Gorj participa in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, proiect care face parte din programul Romania Meseriasa, derulat de OMV. Domeniile sunt: mecanica; electric, electronica si automatizari, electromecanica; turism si alimentatie, respectiv constructii, instalatii si lucrari publice.

Proiectul este bazat pe ateliere de dezvoltare profesionala si personala pentru elevii si profesorii din clasele IX-XI din licee tehnologice si scoli profesionale.

In primele zile de tabara, elevii au participat la activitati gandite sa ii ajute sa fie mai bine pregatiti pentru piata muncii dupa incheierea studiilor, avand un program care imbina profilarea vocationala, cursurile de dezvoltare personala si atelierele practice.

Tabara electricienilor

Ziua de joi incepe cu cei 60 de elevi electricieni, adunati in curtea amenajata ca un santier din spatele hotelului unde sunt cazati. Zece mentori ii asteapta pe elevii din judetul Gorj: opt de la EFdeN si doi juniori, fosti participanti in tabara. Claudiu Butacu, presedintele si cofondatorul EFdeN, ii intampina cu un salut lung „heeei”, iar ei raspund in cor, dezmeticindu-se: „hooo”. Apoi incepe trasarea sarcinilor, ce e de facut azi, cine ce face.

Elevii, echipati corespunzator cu salopete de munca, bocanci si casca de protectie, se impart in grupe de cate 20 si se indreapta spre bancurile de lucru, unde ii asteapta coordonatorii de la EFdeN, un ONG format in 2013 de catre mai multi studenti, alaturi de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

La primul banc de lucru sunt literele si simbolul care trebuie luminat, la final, urmand sa se distinga in noapte „#MESERIE” pe containerul construit deja de alti muncitori, unde se vor incarca dispozitive electrice de transport.

Andreea, mentorul responsabil de sistemul de iluminat al literelor, le explica ce trebuie sa faca si le verifica cunostintele acumulate la orele in care au fost predate informatii despre electronica: „O borna e lasata in jos, alta e ridicata. De ce?”.

La al doilea banc de lucru, elevii s-au strans in jurul mentorului care le deseneaza o schema pe o foaie de flip chart, iar la al treilea banc, Radu le vorbeste depre panourile fotovoltaice si le explica desenand mai multe scheme. „Scopul exercitiului acesta este sa invatati. Si voi, dar si noi. Acum, spuneti-mi care e problema aici”, spune Radu, indicand spre una dintre schemele desenate.

Un element in miscare tinde sa ramana in miscare

Aici, langa panourile fotovoltaice este si Mihai Anescu, caruia colegii din tabara ii spui Rocky. In urma cu doi ani participa pentru prima data la tabara, iar acum a venit in calitate de mentor. „E diferit fata de atunci cand esti elev. Atunci erau activitati si o gramada de lucruri si ti se parea doar ca esti obosit. Ca mentor, pur si simplu, presupune munca. Cand stii ca ai terminat toate chestiile astea si vezi rezultatul final, e awesome”, spune el.

Mai intervine si un strop de responsabilitate pe umerii lui Rocky: „E o idee de responsabilitate si cateodata tind sa nu fie ascultatori, dar, daca le captezi putin atentia, tind asa, stii cum e duma aia: “Un element in miscare tinde sa ramana in miscare”. Daca ai apucat sa ii prinzi, asa raman”.

Rocky a studiat electro-automatizari la liceul energetic din Targu-Jiu. Acum este student la Politehnica, in anul doi. Vreau sa faca un master tot pe profil si sa ramana in Romania.

„Super” este raspunsul pe care il primesti cand ii intrebi pe elevi „Cum e in tabara?”, atat de la elevii Liceului Tehnologic Turceni, cat si de la cei din Liceul Tehnologic Bustuchin, care isi asteapta randul sa monteze panouri fotovoltaice pe acoperisul containerului. Tot „super” a fost si experienta de la cativa metri de sol: „A fost super. Cea mai tare experienta. O experienta de neuitat”, spune Nicoleta, eleva in clasa a zecea la scoala profesionala din Gorj, la profilul electronic.

Desi au activitati de dimineata pana seara, nu se plang de programul prea incarcat: „Asta e scopul, sa invatam cat mai multe lucruri in cat mai putin timp”, spune eleva. Nu se plang nici de inviorarea de dimineata sau de turele in jurul hotelului pe care sunt obligati sa le dea daca unul dintre coechipieri greseste sau nu respecta regulile.

Citeste si:

    Claudiu Butacu le coordoneaza activitatea pe santier, iar dupa cateva zile de interactiune si observatie, poate spune cu usurinta ca elevii sunt bine pregatiti.

    „In editia de anul acesta mi se pare ca sunt foarte pregatiti, mult mai pregatiti. Mi se pare ca sunt foarte responsive. Asteapta, sunt incantati ca discutam cu ei si le cerem o parere si nu doar le spunem ce sa faca. Au un bagaj de informatie. Din cate imi dau seama, au o parte de la scoala, iar o parte este din ceea ce au cautat pe internet”, considera Claudiu.

    Fondatorul EFdeN crede ca desi multi oameni se asteapta ca acesti absolventi ai liceelor tehnice si scolilor profesionale sa devina urmatorii meseriasi, clasa muncitoare, clasa de mijloc, o parte dintre ei isi dezvolta un spirit de leadership, de antreprenor si tintesc mai sus.

    „Chiar am avut cateva intrebari, daca unul dintre ei si-ar schimba meseria si ar face si altceva. Au avut curajul sa spuna doctor, avocat. In 5-10% dintre ei se identifica dorinta ca vor mai mult”, spune Claudiu.

    Citeste si:

      La final de tabara

      Dimineata de vineri o incep stand in cerc, raspunzand intrebarilor lui Mihai Pasti: „Ce ati invatat ieri?”, „Ce vreti sa invatati azi?”. Ce invata in urmatoarea jumatate de ora este cum functioneaza o masina electrica, apoi revin la bancurile lor de lucru si termina ce au de facut, pentru ca containerul sa plece catre Coressi Shopping Center din Brasov, unde va fi inaugurat.

      Pe seara, elevii se muta din Bran in Brasov pentru a asista la inaugurarea produsului la care au lucrat in ultimele zile. La 18.30, un val de tricouri albe inscriptionate cu mesajul „Sustin Romania Meseriasa” se revarsa in parcarea mall-ului, acoperind muzica cu tipete si chiuituri de entuziasm, pozitionandu-se in fata containerului care urmeaza sa fie deschis.

      Sursa foto: Facebook EFdeN

      In timp ce elevii se pregatesc in ateliere de dezvoltare personala si in cele practice, profesorii urmeaza cursuri de project management, dezvoltare profesionala si imbunatirea relatiei cu elevii in tabara. In editia din 2018, profesorii au fost selectati in urma unui concurs de proiecte pentru dezvoltarea invatamantului profesional, iar la final de tabara vor putea castiga granturi in valoare totala de 40.000 de euro pentru implementarea proiectelor propuse.

      La finalul taberei, elevii vor avea sansa de a castiga una dintre cele 40 de burse de studiu in valoare de 500 lei/ luna pentru anul scolar 2018-2019.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Anca Olteanu
      Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri