Ce ar trebui sa facem ca sa avem mai multe orase inteligente in Romania si ce ne impiedica sa implementam conceptul de "smart city", au explicat Dragos Nedelea, director dezvoltare ICT Telekom Romania si Marian Panait, city manager Sinaia, in cadrul conferintei Smart Future.

Partenerii Smart Future sunt Telekom, Mastercard, eMag Teams, Bitdefender.

"Fara integrarea unor solutii smart nu poti avea un smart city. De exemplu, degeaba am o parcare daca nu o integrez cu iluminare inteligenta, daca nu adaugi o camera video pentru a vedea numarul de imatriculare al masinii. Integrarea este foarte esentiala intr-un smart city. Din experienta mea stiu ca atunci cand faci un proiect de tip smart city, orice faci intr-un oras inseamna sa te legi de infrastructura: dai o groapa, pui un stalp, montezi un bec, te joci cu electricitatea", spune Dragos Nedelea.

Teo Deleanu, co-fondator AppSeed, vede ca prioritate automatizarea traficului, folosirea senzorilor pentru automatizarea parcarilor sau schimbarea sensurilor unor strazi, in functie de necesitati - si multe alte solutii care sunt deja implementate in marile orase si a caror eficienta a fost testata. Din punctul sau de vedere, notiunea de smart va capata efervescenta in Romania si la nivelul locuintelor sau afacerilor de familie, in acelasi ritm cu implementarea notiunii de smart cities, care a ajuns cu o intarziere de cativa ani la noi fata de alte state.

Provocari in dialogul cu autoritatile locale

“Dificultati sunt din cauza legislatiei care nu ne permite sa ne dezvoltam parteneriate pe o perioada de lunga durata. Legislatia nu te lasa sa faci proiecte mai mari de 100.000 in cazul lucrarilor si 30.000 in cazul unei furnizari, daramite sa faci un proiect integrat. Pe langa asta, sunt probleme de avize, autorizatii si proiectare care necesita imput de la diversi alti actori care nu sunt neaparat sub subordinea autoritatilor. Ajungem sa ne lovim de 2 ani de implementare si in primul an nu avem niciun aviz. Provocari exista.. “, mai spune Dragos Nedelea.

"Si noi ne-am ne-am izbit de obiective de atins la timp. Este foarte greu sa pui cap la cap toti furnizorii, este foarte sa faci statul sa inteleaga ca trebuie sa faci un salt. Cea mai mare provocare din partea noastra este sa convingem autoritatile si sa explici de ce ai nevoie de un anumit tip de partneriat. Mai ales cand discutam de solutii custom made, pentru ca trebuie sa explicam de ce am ales firma, explicandu-i ca nu exista solutii in alta parte. Elementul numarul unul, care ne-a blocat intotdeauna, a fost mereu reticenta sau bine zis necunosterea conceptului de smart city", precizeaza Marian Panait, city manager Sinaia.

"E mult mai usor sa faci un proiect intr-un oras mic, cum este Sinaia sau Alba Iulia, decat in Bucuresti. E aproape imposibil sa implementezi ceva in Bucuresti pentru ca infrastructura e super complicata. Firea ar trebui sa stea vreo 10 ani la primarie ca sa reuseasca sa faca ceva", mentioneaza Dan Hodos, urban development expert Alba Iulia smart city.

Dragos Nedelea a mai punctat ca populatia orasului Alba Iulia creste considerabil, ca urmare a implementarii inovatiilor si, mai mult decat atat, este lider in Europa la capitolul branding de oras. In acest context, este nevoie de o strategie de dezvoltare foarte clara.

Cezar Miron, Business Deveopment Manager Acceptance la Mastercard Romania, a declarat ca exista discutii avansate pentru implementarea unor solutii de plata inteligenta in Bucuresti, similare cu cele din orase dezvoltate precum Londra. "Vrem sa trecem la un model simplist, ca in Londra. De exemplu, cand ninge sa nu mai inchidem scolile, ci biletul transportul in comun sa fie gratuit. In felul acesta, oamenii vor fi stimulati sa lase masina acasa si traficul se va fluidiza semnificativ. Avem discutii avansate, feedback-ul e bun, suntem pe drumul potrivit", a explicat reprezentantul Mastercard.

Dragos Nedelea, director dezvoltare ICT Telekom Romania a mai spus ca, din datele Telekom, un roman detine in medie 10 device-uri smart. Estimarile la nivel global sunt ca pana in 2023 vor fi peste 20 de miliarde de deviceuri IoT in lume.

City manager Sinaia: Exista o incompetenta crasa la nivelul autoritatilor

Alexandru Paduraru, co-founder Creative Tim, a povestit ca a primit de curand o propunere de investitie de la reprezentatii statului polonez, care propuneau o investitie de 50.000 de euro si realizarea de proiecte comune.

“Daca vin polonezii si statul roman nu face nimic, avem o problema. Noi nu avem clienti din Romania, tot ce facem se vinde in Europa, SUA, Asia”.

“Ma izbesc constant de incompetenta crasa la nivel de ministere si guvern, in special. Oamenii aia nu stiu, daca tu mergi singur si reusesti sa iti impingi dosarul pe holuri, la propriu, reusesti. Dar inseamna mult ficat consumat. Este un fenomen foarte dur de care ne izbim constant. Multi nu inteleg ce inseamna, inca ne intreaba daca smart este acronim”, a declarat Marian Panait, City Manager Sinaia.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri