Infrastructura este la pamant, inclusiv/mai ales in Bucuresti. Legislatia, ca in multe cazuri, nu este completa. Cu toate acestea, piata trotinetelor electrice a explodat aproape peste noapte, urmand sa se ridice la zeci de milioane de euro in vanzari anul acesta. Am stat de vorba cu reseller-ul evoMAG si cu producatorul autohton Ryde pentru a afla mai multe despre aceasta piata.

evoMAG.ro, business care estimeaza anul acesta o crestere de circa 20% a afacerilor, pana la 25 milioane de euro, preconizeaza ca 10% din aceasta suma va fi reprezentata din vanzari de trotinete electrice.

“Este o gama perfecta pentru magazinul nostru, pentru profilul cumparatorilor nostri – 75-80% barbati cu bani, cu varste cuprinse intre 25-35+. Suntem cel mai mare seller Xiaomi din Romania, de exemplu”, spune Mihai Patrascu, CEO si fondator al business-ului.

Pretul mediu de achizitie pentru o trotineta electrica este de 2.000 de lei si evoMAG listeaza 150 de modele de trotinete electrice de la nu mai putin de 30 de producatori. Business-ul este, de altfel, singurul care permite testarea trotinetelor in conditii de siguranta, la showroom-ul de langa metroul Brancoveanu, Bucuresti.

Pretul maxim pentru o trotineta este de 12.000 de lei, pretul minim este de 1.000 de lei – aceasta din urma avand insa autonomie redusa, de doar 10 km, fara suspensii si cu viteza mica.

In mod obisnuit, clientii care isi doresc o trotineta electrica incep prin a achizitiona produse mai ieftine, vehiculele electrice reprezentand o categorie de produse relativ nou introdusa pe piata din Romania. Astfel, clientii opteaza initial pentru un model dintr-o categorie de pret mai scazut, pentru ca isi doresc sa beneficieze de avantajele pe care le ofera o trotineta electrica. Ulterior insa, achizitioneaza trotinete electrice mai scumpe, care ofera autonomie mai mare, sunt mai confortabile si mai usoare.

De ce tin cont romanii cand cumpara o trotineta electrica

  • Autonomia trotinetei
  • Dimensiunea acesteia
  • Design
  • Cat de rapid accelereaza
  • Puterea motorului
  • Frane
  • Timpul de incarcare
  • Dotari (claxon, oglinzi, lumini).

“Vindem circa 10 trotinete electrice intr-o singura zi, desi este o categorie noua pentru noi. Trotinetele electrice vor incepe sa faca parte din ce in ce ma mult din viata noastra, ceea ce reprezinta si o gura de aer pentru orase”, considera Mihai Patrascu.

evoMAG are de asemenea si un service specializat pentru trotinete electrice.

Heghes Stefan, Ryde: Piata a explodat anul acesta

Ryde este un brand romanesc de trotinete electrice, cu 10 modele in piata si, in curand, cu prezenta inclusiv in Londra. Am stat de vorba cu directorul executiv al companiei, Heghes Stefan, pentru a afla mai multe despre aceasta nisa in crestere rapida.

“In 2-3 ani vom ajunge, fara doar si poate, la nivelul Europei de Vest. Desi am inceput doar de anul trecut, am vandut de peste 200.000 de dolari si anul acesta estimam circa 1 milion de dolari in vanzari de trotinete”, spune Stefan.

Intrarea in Marea Britanie va duce la cresterea marjelor de profit. “In Marea Britanie sunt preturi mult mai mari pentru trotinete electrice, iar unul dintre atuurile noastre va fi, pe langa calitate si varietate, un pret mai scazut decat media pietei”, spune antreprenorul.

Daca ar fi sa schimbe ceva la infrastructura oraselor, si mai ales a Bucurestiului, antreprenorul spune ca, fara doar si poate, sunt necesare piste de biciclete/trotinete. “In primul rand pentru siguranta oamenilor. Peste hotare sunt accidente chiar si asa, pe piste, deci… Oricum, noi oferim gratuit, la achizitia oricarei trotinete, si o casca, pentru siguranta clientilor”, spune Stefan.

La nivel legislativ, Heghes Stefan a discutat atat cu politia cat si cu avocati pentru a afla mai multe. “In prezent, cele cu roti late trebuie omologate si inmatriculate la primariei. La cele sub 25 km/ora nu este necesar acest lucru, sau permis de conducere”, spune el.

Cele mai bine vandute trotinete Ryde sunt cele de 4.000 de lei. “Ma asteptam ca best sellerele sa fie cele la circa 2.500 de lei, dar se pare ca asteptarile noastre au fost depasite”, zambeste antreprenorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri