Spitalul Victor Babes din Bucuresti a fost tinta unui atac cibernetic cu ransomware care a blocat intregul sistem informatic al institutiei, a anuntat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

In acest moment, Spitalul Victor Babes nu poate prelua pacienti si nici nu li se fac analize. In plus, este afectat si Spitalul din Husti, care si-a pierdut toate documentele referitoare la pacientii internati in institutie, scrie G4Media.

Pintea: Sunt afectate si internarile si salariile medicilor

"Avem informatia ca exista atacuri cibernetice la cinci spitale din Bucuresti. Victor Babes stim sigur ca este afectat, pe celelalte le identificam. Am transmis si la Directiile de Sanatate din tara sa ne spuna daca sunt spitale afectate", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in spitalele afectate de atacul cibernetic activitatea este afectata. Mai exact, internarile si externarile se fac cu mare dificultate iar retetele sunt eliberate cu intarziere, din cauza ca toate procedurile se efectueaza acum manual.

Si plata salariilor medicilor ar putea fi afectata, dar Sorina Pintea da asigurari ca nu exista riscul ca acestea sa nu fie acordate.

"Este ingreunata activitatea din spitale, se fac greu internari, externari, retetele se dau cu mare dificultate. Sunt si probleme cu privire la salarizare. Sunt in pericol datele privind acordarea salariilor, nu exista riscul sa nu se dea, pentru ca toate procedurile se fac de mana, dar va dati seama cat e de munca", a subliniat ministrul Sanatatii, potrivit Ziare.com.

De asemenea, miercuri, Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT-RO) a transmis ca a identificat o crestere semnificativa a atacurilor de tip #ransomware, in special catre institutii din domeniul sanatatii.

"Din notificarile primite in ultima perioada, CERT-RO a identificat o crestere semnificativa a atacurilor de tip #ransomware la nivel national, observandu-se ca, pe langa utilizatorii casnici, atacatorii si-au indreptat atentia in special catre institutii din domeniul sanatatii, numarul entitatilor afectate fiind in crestere", se arata pe pagina de Facebook CERT-RO.

CERT-RO atrage atentia, atat utilizatorilor cat si personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra urmatoarelor masuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicatii malitioase:

  • nu deschideti fisierele primite prin e-mail decat in situatia in care cunoasteti expeditorul iar in cazul unei suspiciuni adresati-va personalului de specialitate
  • evitati accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiti (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asigurati-va ca aveti un backup al fisierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la retea
  • asigurati-va ca dispozitivele pe care le utilizati atunci cand navigati online sunt updatate si au instalate solutii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • apelati numarul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • accesati ghidurile puse la dispoztie pe site-ul CERT-RO

Ce spune Ministerul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca in cursul zilei de miercuri a fost informata despre cresterea semnificativa a atacurilor cu aplicatii malitioase de tip ransomware la spitale, scrie Agerpres.

"Am aflat ieri dupa-amiaza, cand am fost informata, Ministerul Sanatatii a fost informat de catre Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica. Imediat am transmis o informare Directiilor de Sanatate Publica, care, la randul lor, trebuiau sa anunte spitalele cu tot ceea ce ne-a informat Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica si din punctul meu de vedere solutia ar fi fost pentru spitale sa aiba un dispozitiv neconectat la retea ca solutie de back-up - asta spuneau de fapt si cei de la Centrul National", a precizat joi Pintea.

Ea a aratat ca a solicitat DSP-urilor sa informeze MS cu privire la numarul spitalelor care ar putea fi sau sunt afectate, iar spitalele sunt obligate sa ia imediat masuri.

"In acest moment, am solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa ne informeze cu privire la numarul spitalelor care ar putea fi sau sunt afectate, iar spitalele sunt obligate sa ia masuri imediate", a sustinut reprezentantul MS.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri