Cel mai important hackathon pe teme de sanatate din Romania atrage atentia, an de an, asupra unui domeniu extrem de important, nu doar pentru romani, cat pentru intreaga omenire. Participanti din intreaga tara au ocazia de a dezvolta aplicatii digitale pentru domeniul sanatatii, sa primeasca feedback de la medici si experti din domeniu, dar si sa conlucreze chiar cu echipe concurente si sa formeze legaturi. Am discutat in doua interviuri video cu Christian Rodseth, Managing Director Janssen Romania, dar si cu doi dintre reprezentantii echipelor castigatoare ale editiei din acest an.

„Prin cele trei divizii ale sale – produse farmaceutice, dispozitive medicale si produse pentru consumatori, Johnson&Johnson este cea mai mare companie din domeniul sanatatii din intreaga lume. Suntem determinati sa transformam acest domeniu prin adoptarea revolutiei digitale si prin facilitarea utilizarii datelor intr-un mod inteligent, eficient si securizat, spre beneficiul pacientilor, stiintei si cercetarii. Hackathon4Health isi propune sa cristalizeze comunitatea in jurul unei platforme de lucru comune, astfel incat profesionisti IT&C, studenti, antreprenori, medici si pacienti sa primeasca oportunitatea de a propune solutii digitale pentru sanatate care raspund unor nevoi locale din sistemul de sanatate inca deservite din acest punct de vedere”, a spus Christian Rodseth, Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson&Johnson in Romania.

Practic, ideea Hackathon4Health este sa conecteze nevoile de digitalizare din sistemul de sanatate romanesc cu spatiul IT&C, explica Rodseth. "Haideti sa punem impreuna un grup de oameni, pentru a colabora, a rezolva probleme intr-un mediu inovator. Am luat ONG-uri, asociatii de pacienti, angajati din sanatate si IT-isti. Ideea proiectului a venit de la un coleg din echipa Janssen, si la 3 ani distanta am reusit intr-un mod eficient sa aducem impreuna oameni foarte inteligenti, din diferite spatii de lucru si domenii de activitate si sa rezulte proiecte cu adevarat "out of the box", spune, vizibil incantat, Rodseth.

Rezultatele au fost inedite, calitatea aplicatiilor devenind din ce in ce mai ridicata, de la editie la editie. Una dintre criteriile esentiale pentru ca un proiect sa castige este fezabilitatea, capacitatea proiectului de a fi implementat, efectiv, in piete. Perioada de implementare efectiva poate dura intre 6-12 luni, insa chiar dupa terminarea zilelor de "hacking", echipele ar trebui sa aiba un produs testabil.

Echipele castigatoare primesc cate 5.000 de dolari finanţări pre-seed ca premiu, dar mai important, echipa Janssen din Romania le ofera suportul necesar si mentoratul pentru a dezvolta si lansa ideile si aplicatiile.

Vezi in prima parte a interviului cum sa te pregatesti pentru competitie, ce alte beneficii ofera organizatorii, dar si cum se vor schimba si imbunatati editiile urmatoare.

Vlad Coşoreanu, de la SurgiSIGHT si Claudiu Gurguţă de la Oncochain sunt reprezentantii a doua dintre echipele castigatoare ale editiei din acest an a Hackathon4Health. Am stat de vorba cu ei despre proiectele lor, dar si despre atmosfera in cadrul competitiei.

SurgiSIGHT este o aplicatie care permite asistarea vizuala si vocala, la distanta, a unei alte echipe chirurgicale. Asistenţa este acordată in timp real atat vizual, cat si vocal. Cel care asista are nevoie de un device "leap motion", care poate citi prin infrarosu miscarile mainilor, transformate in date.

Oncochain este de asemenea o aplicatie castigatoare la Hackathon4Health 2019, scopul ei fiind crearea unei platforme online care sa integreze toti actorii implicati in ingrijirea pacientilor oncologici. "Ne dorim foarte mult sa aducem beneficiul acesta si in Romania, macar un "5% improvement" in tot ce se intampla in actul medical".

Ce este foarte interesant e faptul ca, in cazul SurgiSIGHT, aplicatia a fost dezvoltata 100% in cele doua zile ale Hackathon4Health! Practic, chiar daca nu ai o idee clar definita, dar ai o echipa inteligenta si pusa pe treaba, ai sanse de a castiga premiul.


"M-a surprins foarte mult faptul ca la Hackathon4Health sunt foarte multe cadre medicale, atat in randul membrilor cat si al juriului. Este o atmosfera destinsa, placuta, primesti ajutor si sfaturi de la toti actorii implicati - inclusiv de la concurenti!", zambesc cei doi. "Ma asteptam, sincer, sa intalnesc alti programatori, care, pe principiul altor hackathoane, vin pe la eveniment, iti dau un sfat, dar de fapt nu e chiar sfat si nu prea te ajuta. In schimb am vazut foarte faina deschiderea celor din echipa de organizare dar si a celor din Johnson&Johnson. Am discutat cu aproape fiecare om din companie", spune Claudiu.

Afla din a doua parte a interviului video cum arata atmosfera, ce sfaturi pot oferi echipelor care vor veni la urmatoarele editii si ce ar imbunatati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri