Romanii au “prins” ideea de capitalism din mers; era si greu sa fie altfel, dupa 50 de ani de comunism in care am trait, considera Dragos Sirbu, CEO al Flanco, retailer electro-IT care are in prezent peste 150 de magazine fizice.

Compania tinteste o evolutie a cifrei de afaceri de circa 12% anul acesta, dupa ce in 2018 anunta afaceri de 1,07 miliarde de lei, depasind pentru prima oara miliardul. Am stat de vorba cu Dragos despre ideea de capitalism in Romania, ce facea el la Revolutia din ’89, dar si ce isi doreste de la urmatorul Guvern al tarii.

WALL-STREET.ro: Cum crezi ca au inteles romanii ideea de capitalism si care sunt 2-3 lucruri capitaliste care au fost adoptate cel mai eficient/bine de Romania, per total? Dar cel mai prost/putin?

Dragos Sirbu: Romanii au invatat din mers. Era si greu sa fie altfel, dupa ce in ultimii 50 de ani au trait ce au trait. Au fost 50 de ani de comunism, o generatie intreaga. Comunismul a inabusit spiritul antreprenorial, a creat niste frici de autoritate, de colegi, de responsabilitate, de esec - de care abia incepem sa ne vindecam (ma uit cu speranta la generatia de copii nascuti dupa 2003-2006).

In 1989 eram un tanar pionier, dupa ce fusesem un vajnic soim al patriei.

Sigur sunt lucruri multe si bune care s-au intamplat dupa 1989, insa unul le depaseste pe toate: aderarea la Uniunea Europeana. Lucrurile rele le vedem zi de zi, e plina presa si facebook-ul de ele, nu mai insist si eu.

W-S.ro: Ce stiai despre capitalism inainte de ’89 si in prima parte a anilor ’90 cand s-a schimbat regimul?

DS: In 1989 eram un tanar pionier, dupa ce fusesem un vajnic soim al patriei. Utecist de frunte n-am mai apucat sa fiu, iar despre capitalism am inceput sa aflu doar in ultimii ani de liceu si in primul an de facultate.

Ce autor ar citi, daca ar avea voie unul singur?

W-S.ro: Cand ai realizat ca doresti sa lucrezi in retail si care au fost factorii care te-au determinat sa iti doresti acest lucru?

DS: Nu a fost ca si cum am stiut de mic ca voi face retail. M-am intors din armata, m-am angajat intr-un magazin de electrocasnice ca sa-mi platesc chiria unei garsoniere in Rahova si mi-a placut. Apoi, pas cu pas, am ajuns la 20 de ani de experienta in acest domeniu.

Nu cred in forma fara fond. Sunt exasperat de diletantism!

W-S.ro: Ai voie sa citesti doar un autor pentru tot restul vietii – ce autor alegi si de ce?

DS: Mi-e greu sa aleg, sunt mult prea multi care imi plac. Iti spun ultimii autori/carti pe care i-am/ le-am citit: Made in America – Sam Walton, fondatorul Walmart; Ion Ioanid, Inchisoarea noastra cea de toate zilele sau The Undoing Project al lui Michael Lewis.

W-S.ro: In ce anume NU crezi? In ce ai vrea sa creada oamenii mai mult?

DS: Nu cred in forma fara fond. Sunt exasperat de diletantism si de tenacitatea cu care reusim sa promovam incompetenta la rang de arta => vezi clasa politica actuala; in educatie mi-as dori sa credem cu tarie. Educatia ar putea sa ne conduca spre independenta individuala si libera alegere a fiecaruia dintre noi.. ne-ar da posibilitatea si deschiderea sa ne construim vietile asa cum ne dorim.. daca ne-am si tine de ea...

W-S.ro: Cu cine ti-ar placea sa iei pranzul, fie viu, fie decedat? De ce?

DS: Din nefericire, toti cei cu care mi-ar placea sa iau pranzul sunt morti. Asa intr-un plan mai larg cu Neagu Djuvara. In plan mai mic, familial, cu tata, care s-a prapadit acum cativa ani. Ajuns si eu matur, peste 42 de ani, as vrea sa-i spun ca in mai toate lucrurile importante pe care le-am discutat impreuna candva a avut dreptate.

W-S.ro: Ce ti-ai fi dorit sa devii, profesional vorbind, cand erai copil/adolescent?

DS: Copil fiind, mi-ar fi placut sa fiu profesor, ca tata. Ca adolescent sau licean – bancher, bancherii imi pareau o specie rara, un job de neatins.

W-S.ro: Ce masuri economice si/sau fiscale consideri ca ar trebui implementate rapid de urmatorul Guvern?
CS: Toate de mai jos, in acelasi timp, cu planuri coerente pe macar 15 ani:

  1. Educatia, sanatatea si apararea;
  2. Infrastructura rutiera si aeriana;
  3. Digitalizarea administratiei centrale si locale;
  4. Agricultura, turismul si toate acele ramuri ale industriei unde stam bine (automobile, IT, dar si productia de electrocasnice);
  5. Aderarea la zona euro

W-S.ro: Ce 2-3 lucruri mai neobisnuite ai invatat in perioada in care ai condus Flanco, pana acum?
DS: Nu stiu daca neobisnuite… Sa am curaj. Practic, cea mai grea decizie pe care am luat-o (inchiderea unor magazine mari, neprofitabile, in plina perioada de boom a comertului) a fost si cea care in ultimii ani ne-a adus pe o pozitie de stabilitate incredibila, pe care in mod sincer nu o visam cu ceva timp in urma.

Sa ma concentrez pe obiectivele si pe rezultatele mari si sa trec repede peste cele nesemnificative si consumatoare de energie.

Sa dau mai multa incredere oamenilor care merita, oamenilor pasionati, ca si mine, de ceea ce fac.

W-S.ro: Care sunt principalele tale reusite in cadrul Flanco, dar si ce ti-ai fi dorit sa reusesti mai bine, mai mult?

DS: Dincolo de stabilitatea companiei si de rezultatele financiare, pe care le-am obtinut impreuna cu colegii mei de cativa ani, am inceput un proces profund de digitalizare a companiei, care sa ne conduca spre un omnichannel autentic. Ar fi trebuit inceput de mult, mult mai devreme.

In plus, ma bucur mult de rezultatele pe care le avem cu Noua ne Pasa, programul de suflet al meu si al colegilor mei, cu care ne straduim sa tinem in scoala copiii din mai multe localitati defavorizate din tara.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri