In 2018, gospodariile din Uniunea Europeana au cheltuit peste 200 de miliarde de euro (echivalentul a 1,3% din PIB al UE) pe comunicatii. Acest lucru reprezinta 2,3% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodariilor. Prin comunicatii intelegem servicii postale, abonamente telecom si echipamente si servicii de telefax, conform unui raport Eurostat. Pe ce loc se claseaza Romania?

Bulgaria, cele mai mari cheltuieli. Romania pe locul trei

In 2018, ponderea cheltuieilor pe comunicatii din totalul veniturilor gospodariilor a fost cea mai mare in Bulgaria (4,8%), Grecia (4,4%) si Romania, cu 4,1%. Croatia s-a situat la mica distanta, cu 4% cheltuieli.

In contrast se plaseaza Luxemburg (1,3%), Marea Britanie (1,6%), Danemarca si Austria (ambele cu 1,9%).

Estonia, cea mai mare scadere de cheltuieli; Romania, cea mai mare crestere

Dintre toate cheltuielile pe care le au gospodariile, comunicatiile au inregistrat, per total, cea mai mare scadere in ultima decada, in mare parte si datorita ieftinirii continue a serviciilor. Scaderea a fost de la 2,8% total cheltuieli in 2008, pana la 2,3% in 2018 (sau -0,5 puncte procentuale).

Cea mai mare scadere a avut loc in Estonia (de la 3,8% in 2008, la 2,5% in 2018). Estonia este urmata de Olanda (scadere de 1,1 puncte procentuale), Polonia (-1 pp), Franta (-0,8 pp) si Cehia, Portugalia si Bulgaria (toate o scadere de -0,6 pp).

La polul opus se situeaza patru tari din UE care au inregistrat CRESTERI ale cheltuielilor cu comunicatiile. Prima este chiar Romania, cu o evolutie a cheltuielilor de la 2,1% in 2008, la 4,1 in 2018, crestere de 2 puncte procentuale.

Romania este urmata de Lituania, Suedia si Croatia.

Citeste si:
Climoc, Orange: In sine, capitalismul nu este nici bun, nici rau
Climoc, Orange: In sine,...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii, printre europenii cu probleme la plata utilitatilor