Tehnologia este, cu siguranta, cuvantul anului 2020, cu evolutii spectaculoase in aproape toate domeniile. Care sunt punctele de plecare pentru dezvoltarea ulterioara si la ce sa ne uitam mai atent, in urmatoarele luni?



1. Retelele 5G

Tot mai multe companii incep sa implementeze noua tehnologie 5G care presupune o viteza de pana la 100 de ori mai mare decat tehnologia 4G.
5G va revolutiona Internetul, aducand lumea intr-o era noua si reinventand mai multe industrii si domenii, precum industria auto, segmentull caselor inteligente (automated homes) sau cel al oraselor inteligente (smart cities) etc.

Este de asteptat ca implementarea tehnologiei 5G sa aiba un impact important asupra economiei romanesti, generand estimativ venituri de peste 4,7 miliarde EUR (adica echivalentul a peste 2% din PIB-ul romanesc). Potrivit ANCOM, licitatia pentru licentele 5G va fi organizata in prima jumatate a acestui an.

2. Internetul lucrurilor (IoT)

Daca pana de curand Internet of Things (IoT) parea o tehnologie de domeniul SF-ului, astazi a devenit un adevarat miracol social.
Capacitatea sa de a permite dispozitivelor si echipamentelor sa se conecteze si sa comunice intre ele va influenta viata de zi cu zi, dar si viitorul. IoT are deja aplicatii numeroase in diverse industrii si se va dezvolta in mod sustinut, acoperind tot mai multe domenii.

Odata cu adoptarea tehnologiei 5G, ce presupune lansarea de noi dispozitive si mai mult trafic de date, Internet of Things (IoT) si Industrial Internet of Things (IIoT) vor inregistra o crestere semnificativa. In acest context, este de asteptat sa asistam la un focus sporit in domeniul securitatii, deoarece aceasta evolutie a tehnologiei atrage in mod automat provocari complexe de securitate. Din cauza naturii complexe si diverse a tehnologiei, reteaua de dispozitive conectate ramane vulnerabila la atacuri potentiale si atat producatorii, cat si consumatorii trebuie sa descopere noi metode de imbunatatire a sigurantei cibernetice.

3. Inteligenta Artificiala (IA) si automatizare

In 2020, este de asteptat ca IA sa imbunatateasca si sa reconfigureze in mod substantial modelele de business si procesele tehnologice, prin raspandirea robotizarii procesului de automatizare (RPA), care va reconfigura si substitui sarcinile repetitive pe care oamenii le fac in utilizarea calculatoarelor.

Datorita inregistrarii unei cresteri a calitatii datelor disponibile, este de asteptat ca IA sa devina „mai inteligenta”, ceea ce poate conduce la aparitia unor dispozitive mai puternice si precise.

Tot mai multi oameni vom incepe sa interactioneze cu roboti, iar business-urile vor incepe sa adopte astfel de tehnologii pentru a-si simplifica procesele (de exemplu, prin folosirea chatbot-urilor sau a altor tipuri de asistenti personali).

In plus, este de asteptat ca IA si invatarea automata (machine learning - ML) sa fie tot mai des folosite pentru imbunatatirea securitatii cibernetice si detectarea amenintarilor si atacurilor tot mai sofisticate, acestea fiind, la randul lor, lansate prin IA si tehnologie inteligenta.

4. Profilare personala

Integrarea digitala s-a dezvoltat atat de mult incat procesul de analiza a datelor (data analytics) are mai multa informatie aprofundata decat poate procesa cu ajutorul tehnologiei curente. Cu cat interactionam mai mult cu obiectele smart din viata noastra si cu retelele si aplicatiile de socializare, cu atat oferim mai multe date despre noi, ceea ce ajuta furnizorii de servicii sau produse sa ne ofere solutii personalizate. Aceasta tendinta este determinata de gigantii internetului si de capacitatea lor de a oferi experiente si recomandari conforme cu asteptarile noastre.

Business-urile vor continua in acest an sa integreze preferintele consumatorului, asa cum sunt ele reflectate prin procesul de profilare personala cu ajutorul noilor tehnologii. Desigur, acest lucru ridica numeroase semne de intrebare cu privire la folosirea datelor cu caracter personal si ne putem astepta la mai multe situatii de incalcare a reglementarilor in materie si, pe cale de consecinta, amenzi impuse de autoritatile de reglementare.

5. Democratizarea tehnologiei (procesul prin care tehnologia devine din ce in ce mai accesibila oamenilor, fara a necesita o pregatire extinsa sau costisitoare).

Accesul facil la telefoane smart, aplicatii, retele de socializare sau simple jocuri are rolul de a accelera democratizarea tehnologiei, pe masura ce numarul consumatorilor care participa si incep sa creeze continut este in crestere. Democratizarea tehnologiei este extraordinara prin faptul ca fenomenul se accelereaza pe masura ce numarul utilizatorilor este in crestere.

In anul 2020, vom asista, cel mai probabil, la intensificarea participarii consumatorilor la dezvoltarea de produse tehnologice, contribuind la evolutia tehnologiei per ansamblu. Expertii spun ca aceasta tendinta se va concentra pe patru domenii cheie: dezvoltarea aplicatiilor, date si analiza de date, design si cunoastere.

6. Diversificarea modului de utilizare a blockchain-ului

Expertii industriei considera ca 2020 va fi anul maturizarii tehnologiei blockchain, aceasta extinzandu-si aplicabilitate dincolo de domeniul monedelor virtuale (cryptocurrencies).

Blockchain are capacitatea de a reconfigura industriile prin asigurarea transparentei si increderii intre membrii retelei, reducerea birocratiei excesive, reducerea costurilor, facilitarea unor tranzactii mai rapide si imbunatatirea fluxului acestor transferuri.

2020 va fi anul integrarii blockchain-ului cu alte tehnologii precum IoT (de exemplu, pentru reducerea atacurilor cibernetice ce ameninteaza retelele IoT, datorita caracteristicilor descentralizate si publice ale tehnologiei blockchain) sau AI (de exemplu, oferind posibilitatea de urmarire pentru a determina modul in care se iau deciziile in procesele de invatare automata). Astfel, putem asista la o crestere extraordinara in industriile ce folosesc astfel de tehnologii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri