Inceputul unui nou an este un prilej bun pentru a aduce in discutie trendurile din tehnologie care vor domina viitorul. Samsung a rugat cativa oameni din cadrul Samsung Next sa vorbeasca despre previziunile lor in ceea ce priveste avansul tehnologiei, despre cum se vor adapta consumatorii la noile schimbari, dar si despre cum vor evolua start-up-urile in viitor. Printre acestia ii enumeram pe: Amit Garg, Christina Bechhold Russ, experti in capitalul de risc, Raymond Liao, expert in privacy si Tareq Aljaber, expert in deep learning.

Fondurile de investitii

In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere remarcabila la nivel mondial in ceea ce priveste fondurile de investitii alocate companiilor, ceea ce era de asteptat in contextul exploziei “unicornilor” (afaceri pornite ca start-up-uri care au depasit valoarea de un miliard de dolari) care influenteaza cresterea globala. In 2019 este de asteptat ca antreprenorii sa concureze mai mult pentru a obtine capital pentru afacerile lor. In 2017 si 2018 s-au inregistrat multe IPO-uri, iar expertii anticipeaza ca situatia va fi la fel de buna si in 2019. Acest schimb de lichiditati va ajuta start-up-urile sa se dezvolte.

Smart cities

Pe masura ce numarul dispozitivelor capabile sa se conecteze la internet devine din ce in ce mai mare, cresterea rapida in volum a datelor cere o lungime de banda pe masura. In 2019 se va accelera dezvoltarea retelelor de tip 5G, in mod particular pentru studii de caz in ceea ce ii priveste valoarea si modurile de folosinta. Retelele vor necesita noi mecanisme de directionare a traficului de date – solutii computationale de tip edge, precum si solutii de stocare. Deja exista conceptul de casa inteligenta, dar si o varietate de distribuitori care ofera servicii independente. Ne asteptam ca aceste solutii, care pot fi aplicate si in cazul oraselor, vor captiva interesul administratiilor oraselor, dornice sa implementeze tehnologia, dar care au acum dificultati cand vine vorba de implementare.

Descentralizare

Sistemele de stocare in cloud vor deveni supraincarcate de cantitatea de date existenta si vor fi nevoite sa lucreze in tandem cu edge computing. Stocarea in cloud isi va mentine scalabilitatea si puterea de procesare prin care poate gestiona cantitati imense de date. Sistemul computational de tip edge, fiind mai aproape de utilizator, va asigura alimentarea puterii de calcul cu pretul unei conectivitati reduse, fara a presupune insa o securitate ridicata. In 2019 vom vedea cum blockchain devine tehnologia de baza pentru sistemele descentralizate. Prin asigurarea unui cadru comun de lucru bazat pe incredere, blockchain va permite cooperarea descentralizata si coordonarea dispozitivelor disparate de catre tehnologia de tip edge intr-o maniera scalabila, fara ca un tert sa centralize inutil datele.

AI/ Deep Learning

Deep learning este echivalentul unei cantitati enorme de date, rezultate experimentale si cerinte intense de calcul. Cercetatorii de date petrec mult timp in principal cu partea operationala din proces in loc sa se concentreze asupra competentelor lor principale. Este importanta dezvoltarea unei culturi de deep learning, care sa se bazeze pe transparenta si pe responsabilitate comuna, astfel ca in 2019, cultura DeepOps se va extinde, fiind vorba de colaborarea dintre inginerii de date si expertii deep learning in vederea construirii unei retele de deep learning eficiente.

Plati

In domeniul platilor, dezvoltatorii vor lucra pentru a usura cat se poate de mult experienta de plata a consumatorilor. Din ce in ce mai multe companii non-bancare isi vor aduce contributia la evolutia din domeniul platilor, acordand o prioritate din ce in ce mai mare experientei consumatorilor.

Sanatate

Jucatorii tech din industria sanatatii vor lucra pentru a crea un sistem coerent care sa includa pacientii, furnizorii de servicii medicale si farmaciile. Doar 10% dintre companiile de succes din industrie se adreseaza direct consumatorului. Acest trend va evolua in 2019, iar expertii sunt de parere ca restul de 90% se pot diferentia prin integrarea fluxurilor de munca obisnuite si a regulamentelor din industrie, in asa fel incat o strategie coerenta ii va permite sistemului de sanatate sa creeze programe mai eficiente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri