Jocurile solicită foarte mult un laptop, de aceea trebuie să alegi unul cu adevărat performant, conceput special pentru gaming. Ai nevoie de o placă video bună, de un procesor rapid și de suficientă memorie RAM pentru ca aplicațiile și jocurile tale preferate să ruleze cum trebuie.

Indiferent dacă alegi laptopuri Acer ieftine sau o altă marcă de laptop pentru gaming, trebuie să știi cum poți verifica în timp real, ori de câte ori este nevoie, performanța dispozitivului tău. Îți prezentăm în continuare cum poți verifica modul de funcționare a sistemului de operare de pe laptopul tău (în cazul de față, Windows 10) și câte resurse consumă.

Tot ce trebuie să faci este să deschizi Managerul de Activități, prin comanda Ctrl+ Shift+Esc, apoi să accesezi pagina Performanță. Acum vei putea monitoriza în timp real cât de bine funcționează componentele hardware esențiale de pe laptopul tău, adică procesorul, placa video și memoria RAM. Iată ce trebuie să faci:

1. Performanța procesorului
În mod implicit, pagina Performanță va arăta mai întâi cât de solicitat este procesorul laptopului (CPU). În partea dreaptă a ferestrei vei observa un grafic cu procentul de utilizare al CPU în 60 de secunde de activitate. Sub grafic, vei găsi detalii despre nivelul de utilizare și viteza curentă a procesorului, dar și informații despre viteza de bază, numărul de nuclee, procesoare logice și cantitățile de memorie cache.

2. Utilizarea memoriei RAM
Dacă jocurile se blochează frecvent și laptopul se mișcă prea încet, poate fi de vină memoria RAM. Din fericire, poți verifică și acest aspect, tot din Managerul de Activități. Intră tot în pagina Performanță și alege, în loc de CPU, secțiunea Memorie. Vei putea vedea două grafice: cel de sus îți arată procentul de memorie folosit în 60 de secunde, iar graficul de jos arată modul în care este alocată memoria.

Consumul de memorie RAM este clasificat în 4 tipuri:

  • Memoria în uz: cea folosită de programe, drivere și Windows
  • Memoria modificată: conținutul ei trebuie scris pe disc înainte de a putea fi utilizată
  • Starea de așteptare - memoria cache, cu date care nu sunt folosite în prezent
  • Memoria liberă - care nu este folosită.

3. Utilizarea plăcii video (GPU)
Managerul de Activități poate oferi informații și despre performanța plăcii video (sau a procesorului grafic - GPU), dar numai în versiunile mai noi ale Windows 10. Dacă ai mai multe plăci video instalate pe laptop, vei putea vedea secțiuni pentru fiecare placă video în parte.

Selectează mai întâi placa pe care vrei să o monitorizezi. Vei putea vedea grafice care îți arată câtă putere este alocată pentru 3D, copiere, decodare video, codare video. Poți să vezi procentul de utilizare a plăcii video, cantitatea de memorie GPU dedicată folosită și cea disponibilă, dar și cantitatea de memorie GPU partajată folosită și cea disponibilă.

Tot aici vei găsi informații despre versiunea de driver utilizată, data driverului, versiunea de DirectX, cantitatea de memorie rezervată pentru hardware și locația fizică. Poți repeta aceste proceduri de monitorizare și pentru celelalte plăci video de pe dispozitivul tău, în cazul în care ai mai multe instalate pe laptop.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/engineer-testing-sound-system-3862610/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri