Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță lansarea Sistemului Național de Interoperabilitate, platforma care va interconecta pentru prima dată, bazele de date ale administrației publice din România.

Autoritatea precizează că Sistemul Național de Interoperabilitate(SNI) poate fi accesat de instituțiile interconectate în sistem, fiecare având un modul specific de acces. Cetățenii pot accesa SNI AICI.

„Interoperabilitatea este baza infrastructurii digitale a României și temelia administrației publice de nivel european. Astăzi, am lansat pentru cetățeni primul flux de interoperabilitate din România, primul pod pe care ADR l-a contruit pentru interconectarea sistemelor informatice insulare ale sectorului public. Prin acest prim flux, am interconectat bazele de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. În continuare, obiectivul nostru este de facilita accesarea bazelor de date din sectorul public printr-o singură interfață”, precizează Octavian Oprea, președintele ADR.

Pe parcursul anului trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscală au fost solicitate în toată țara. În acest prim flux, platforma SNI va genera, la cerere, certificatele de atestare fiscală. Înainte de a fi digitalizat, fluxul obținerii documentelor a fost optimizat prin înlăturarea factorului uman, asigurându-se un proces automatizat, rapid și sigur. Prin extinderea și utilizarea acestei soluții digitale, toți românii vor fi scutiți de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală necesar înstrăinării bunurilor.

Sistemul Național de Interoperabilitate este prima platformă online realizată integral de către experții IT ai Autorității pentru Digitalizarea României, cu sprijinul companiilor Modex și Integrisoft Solutions. SNI își propune sa fie baza tehnică a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale.

Ghidul de utilizarea al platformei SNI poate fi văzut AICI.

Sursa foto: ADR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri